Puheita ja kirjoituksia

Huivi päässä Iranissa

Länsi-Savo, Itä-Savo 20.1.2014

Joulukuun lopulla matkustimme johtamani Euroopan parlamentin Iranin valtuuskunnan edustajien kanssa Teheraniin. Agendalla olivat myös ihmisoikeudet ja naisten oikeudet maassa. Minä ja kolme naiskollegaani jouduimme myös itse totuttautumaan iranilaiseen kulttuuriin naisten näkökulmasta.

Lentokoneen laskeutuessa matkustajille tiedotettiin, että naisten on laitettava huivi päähän. Otimme kiltisti huivit laukuistamme. Maassa on toimittava maan tavalla, muuten vierailu ei olisi mahdollinen. Jouduimme vähän väliä korjailemaan huivin asentoa. Mielessämme pyörii kysymys, onko kyse kulttuurien erosta vai naisten alistamisesta. Onko huivi iranilaisnaisille valinta vai pakko?

Huivikeskustelua herätti juuri Michiganin yliopiston tutkimus, jonka mukaan valtaosassa muslimimaita nähdään sopivampana, että nainen peittää hiuksensa, mutta ei kasvojaan. Kiinnostavaa oli, että monessa muslimimaassa kannatettiin laajasti naisten oikeutta itse päättää pukeutumisestaan, vaikka toisaalta huivin pitämistä suosittiin. Iranissa hiukset on peitettävä, uskonnollisemmat peittävät kasvonsakin.

Moni meistä on Euroopan parlamentissa tai muualla aikaisemmin puolustanut naisten vapautta pukeutua oman tahtonsa mukaan. Pakko pukeutua huiviin nousee helposti symboloimaan meille tasa-arvon tilaa. Me emme helposti ymmärrä naisia, joille kysymys voi olla omasta uskonnosta.

Kuva naisten asemasta sai erilaisia sävyjä matkalla. Tapasimme naiskansanedustajia - ja järjestöjen edustajia. Vaikka Iranissa yliopistoissa enemmistö opiskelijoista on nyt naisia, naisista vain 16 prosenttia käy töissä. Ansiot ovat murto-osa mieskollegoiden palkasta. Tapaamamme naiset korostivat usein omaa valinnanvapauttaan. Heidän ei tarvinnut elättää perhettä, jos he eivät halunneet. Kansanedustajanaiset halusivat parantaa yksinhuoltajien vaikeaa asemaa.

Länsimaisesta näkökulmasta naisten asema on huono. Avioliiton ulkopuolisesta suhteesta nainen voidaan kivittää. Todistajana naisen sana painaa puolet miehen sanasta. Mies voi erota naisesta koska vain, ja ottaa useamman vaimon. Tiedotusvälineissä naisia ei juuri näy.

Muutosta kuitenkin tapahtuu ja uusi presidentti on naisillekin mahdollisuuksien ikkuna. Naiset uskaltavat erota miehistään enemmän kuin aiemmin, jos liitto ei toimi. Naisten kivitysrangaistuksia on onnistuttu vähentämään. Pakotteiden purkamisen odotetaan parantavan naisten asemaa. Naisjärjestöt tekevät työtä tulkitsemalla koraania uudelleen.

Vierailu motivoi meitä työskentelemään nimenomaan iranilaisnaisten puolesta. Toivoimme matkan aikana, että EU:n ihmisoikeusedustaja voisi vierailla maassa. Tärkeää on myös löytää tapoja auttaa ja tukea nimenomaan naisjärjestöjen työtä.

» Takaisin

» Sivun alkuun