Puheita ja kirjoituksia

Haaste puoluejohtajille

Kolumni: Länsi-Savo, Itä-Savo 16.1.2012

Melkoinen vinoutuma, kun eri osissa maata annetut äänet ovat niin eriarvoisia.

Kadulla joukko vanhempia miehiä – Kokoomuksen äänestäjiä – pysäyttää minut ja kysyy, että kai vaalijärjestelmä nyt korjataan. Joensuun-Helsingin reitillä lentoemäntä ihmettelee, kuinka meillä voikin olla näin kohtuuton vaalijärjestelmä.

Minusta ja Pohjois-Karjalasta tuli vuoden 2007 eduskuntavaaleissa eräänlainen symboli suomalaiselle demokratiavajeelle. Sain 7 804 ääntä, lähes 12 prosenttia vaalipiirini äänistä. Se oli yli 6 500 ääntä enemmän kuin mitä pienimmällä äänimäärällä eduskuntaan valittu sai. Putosin, eikä tilanteen absurdiutta voitu sivuuttaa. Lex Cronbergiksi nimetty vaalilain valmistelu alkoi.

En ollut ainoa ehdokas, jonka äänestäjät kokivat itsenä petetyiksi. Vaaleissa meni hukkaan yli 200 000 ääntä. Mikä yhtäläinen äänioikeus, kysyvätkin monet äänestäjät, ja aivan syystä. Melkoinen vinoutuma, kun eri osissa maata annetut äänet ovat niin eriarvoisia. Erilaisen kohtelun saavat paitsi alueet, äänestäjät ja ehdokkaat, myös puolueet. Suuret puolueet saavat edustajia enemmän kuin ääniosuuden perusteella kuuluisi, pienet vastaavasti vähemmän. Tilanne synnyttää aina myös arvopohjaltaan erilaisten puolueiden välisiä vaaliliittoja, eri puolille maata hyvinkin erilaisia.

Vinoutunut järjestelmä ajaa ihmiset toimimaan ei-toivotusti: joko jätetään äänestämättä tai sitten taktikoidaan – ensisijainen ehdokas vaihdetaan todennäköisimpään läpimenijään. Politiikan uskottavuus kärsii ja ihmisten kiinnostus vähenee.

Ratkaisuni lähteä ehdokkaaksi Pohjois-Karjalasta Vihreällä listalla, ilman vaaliliittoa, oli monen mielestä silkkaa hulluutta. Poliittinen protesti se oli. Äänimääräni kuitenkin viesti, että ihmiset arvostivat selkeää ratkaisua. He äänestivät ehdokastaan, eivät taktikoineet.

Oikeudenmukaisuuden asialla vaalijärjestelmässä on oltu jo kolme vuosikymmentä. Vanhasen hallitus ajoi vaalilain kokonaisuudistusta: vaalipiirit säilyisivät, koko maa olisi vaalialue, tasoituspaikoilla hoidettaisiin oikeudenmukaisuus. Tuskaisten neuvottelujen jälkeen esitys kaatui SDP:n vastustukseen. Kataisen hallitusohjelmassa on vaalipiiriuudistus, joka voitaisiin tehdä nykyisellä hallituskaudella. Hallituspuolueiden puoluesihteerien neuvottelut asiasta ajautuivat umpikujaan. Juuri Itä-Suomi nousi neuvottelujen kiistakapulaksi, ja asia siirrettiin puoluejohtajille.

Nyt on ratkaisun paikka, puoluejohtajat. Tai asetun ehdolle Pohjois-Karjalan vaalipiiristä vuonna 2015 muistuttamaan politiikan kyvyttömyydestä tehdä ratkaisuja silloin, kun oma etu on uhattuna!

» Takaisin

» Sivun alkuun