Tiedotteet

Vanhemmuuden kustannusten jako ei ole edennyt vaikka poliittinen johto on naisistunut 5.4.2014

Euroopan parlamentin jäsen Tarja Cronberg puhuu tänään naisyrittäjyyspäivillä Porvoossa. Cronberg korostaa puheessaan yhden naisyrittäjyyden ongelmista olevan, että vanhemmuudesta koituvista kustannuksista jatkuvasti suuri osa jää äidin työnantajan kontolle. Hyvin usein äidin työnantaja on naisyrittäjä.

- Vanhemmuuden kustannusten jakoon on ratkaisuja. Niitä on löydetty muissa maissa, esimerkiksi Ruotsissa. Suomessa vain ei ole asiaa saatu ratkaistua, kun viimeinen sana on annettu miesvaltaiselle teollisuudelle ja ammattiyhdistysliikkeelle. Ruotsissa teollisuuden kilpailukyky ei ole romahtanut, vaikka kaikki työnantajat maksavat kaksi prosenttia kokonaispalkkasummasta vakuutusta vanhemmuuden kustannusten kattamiseksi, kertoo Cronberg.

- Poliittisessa johdossa on jo muutamia vuosia ollut varsin tasapuolisesti naisia ja miehiä, ihmettelen, ettei tasa-arvon kannalta tärkeä asia ole silti edennyt, toteaa Cronberg.

Cronberg peräänkuuluttaa myös panostusta yli 50-vuotiaiden naisten yrittäjyyteen:

- Työttöminä on paljon päälle viisikymppisiä naisia, joiden tilanne työmarkkinoilla ei ole helppo - vaikka heillä olisi vielä paljon annettavaa. Myös yrittäjyys voi olla näille kokeneille naisille yksi mahdollisuus, mutta tarvitaan tukea ja rahoitusta. Yksi mahdollisuus olisi 50 plus naisten oma yrittäjyysohjelma, Suomen ja EU:n tuella. Myös EU:lle ohjelma voisi olla oppimiskokemus pienten yritysten rahoittamisesta. Hyvää osaamista olisi muun muassa Finnveralla, kertoo Cronberg.

» Takaisin

» Sivun alkuun