Tiedotteet

Metsien suojelu vaatii kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa 21.3.2014

Tarja Cronberg kansainvälisenä metsien päivänä Kolilla

Nopea ilmastonmuutos uhkaa Euroopan metsiä. Samalla ääri-ilmiöiden, kuten myrskyjen, metsäpalojen ja kuivuuden odotetaan jatkossa olevan paljon yleisempiä. Jotkut metsätyypit kutistuvat rajusti ja osa puulajeista voi kadota joillakin alueilla Euroopassa. Esimerkiksi pyökin odotetaan häviävän Välimeren alueella. Joidenkin tutkimusten mukaan sienet tulevat vähenemään jyrkästi kaikkialla Euroopassa. Suomessa ilmaston lämpeneminen merkitsee mm. sitä, että routa katoaa ja puut kaatuvat helpommin.

Kolin kansallispuistossa tehdään tärkeä työtä metsien monimuotoisuuden suojelemiseksi. Maakuntajohtajana sain olla mukana rakentamassa Kolin kansallispuistoa ja luontokeskus Ukkoa. On hienoa todeta, että Koli on saanut tunnustusta mm. Vuoden Retkikohde 2013 ja Vuoden hiihtokeskus 2013 –titteleiden muodossa. Myös retkeilijät viihtyvät Kolilla, Kolin kansallispuistossa vieraili viime vuonna ennätykselliset 140 600 kävijää.

EU:n tulee olla jatkossakin ilmastonsuojelun edelläkävijä. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä, tarvitaan vain yhteistä tahtoa ja keinoja. Vihreiden tavoitteena on säätää päästöjä nopeasti rajoittava ilmastolaki ja ajaa fossiilisten energialähteiden käyttö minimiin. Meidän on hyväksyttävä se, että ilmastonmuutoksen torjuminen saa myös maksaa.

EU politiikassa metsät ovat pirstoutuneet eri strategioiden alle, kuten biotalous, monimuotoisuus, maaseudun kehittäminen ja uusiutuva energia, vain joitakin mainitakseni. Nyt kuitenkin EU on laatinut kokonaisvaltaisen metsästrategian, jota valitettavasti ei kuitenkaan ehditä käsitellä tällä parlamenttikaudella. Se jää uudelle kaudelle, jolloin myös on tarkoitus määritellä kestävän metsänhoidon kriteerit.

» Takaisin

» Sivun alkuun