Tiedotteet

Cronberg: EU:n asevientikiellon lopettaminen voi lisätä Venäjän ja Iranin asetoimituksia Syyriaan 28.5.2013

EU-maiden päätös keskeyttää Syyriaan kohdistuva asevientikielto saattaa johtaa asevientikilpaan, varoittaa Euroopan parlamentin ulkoasianvaliokunnan jäsen, vihreiden toimintaa puolustusvaliokunnassa johtava Tarja Cronberg.

– Pidän erittäin valitettavana, että ulkoministerineuvosto päätyi viime yönä asevientikiellon lopettamiseen. En usko, että Syyrian tilanne voitaisiin ratkaista asein, päinvastoin, Cronberg sanoo.

Vaikka Britannia ja Ranska ovat vakuuttaneet, että ne eivät ryhdy toimittamaan aseita Syyriaan ' aivan lähitulevaisuudessa', kiellon keskeyttäminen saattaa kuitenkin olla signaali muille maille. EU:n päätös lisää hyvin todennäköisesti erityisesti Venäjän ja Iranin asevientiä Syyriaan, Cronberg arvioi. Näin aseiden määrä maassa voi lisääntyä merkittävästi.

– Koska oppositio on erittäin hajanainen, ei ole mitään takeita siitäkään, kenelle tämä asemäärä lopulta päätyy.

Cronbergin mukaan ulkoministerineuvoton päätös on myös vastoin EU:n yhteistä asevientikantaa. Sen mukaan aseita ei pitäisi viedä konfliktialueille tai ylipäätään alueille, joissa niitä saatetaan käyttää ihmisoikeuksien polkemiseen.

– Kun yhteisestä kannasta on päästy sopimukseen, sen pitäisi kestää vaikeissakin tilanteissa, kuten tässä. Mihin tällaisia sopimuksia muuten edes tarvitaan?

–Tämä päätös vaarantaa EU:n maineen ja aseman rauhanrakentajana varsinkin, kun näemme jatkuvasti merkkejä Syyrian konfliktin laajenemisesta muualle Lähi-itään.

EU:n asevientikielto Syyrian päättyy tämän viikon lauantaina. Kiellon keskeyttämistä ajoivat erityisesti Britannia ja Ranska. Esimerkiksi Suomi, Ruotsi ja Itävalta kannattivat kiellon jatkamista.

» Takaisin

» Sivun alkuun