Tiedotteet

EU:n ja USA:n kauppaneuvottelut eivät saa jyrätä kuluttajansuojaa ja ympäristönsuojelua 23.5.2013

Euroopan parlamentti otti tänään kantaa EU:n ja Yhdysvaltojen välisten kauppasopimusneuvottelujen aloittamiseen. Sopimuksesta on toivottu vauhtia talouskasvulle. Parlamentin enemmistö tuki neuvottelujen aloittamista Yhdysvaltojen kanssa. Vihreät kritisoivat kiirettä prosessin avaamisessa. Hassi ja Cronberg korostavat, että kauppaneuvotteluja ei pidä käydä kuluttajansuojan, ympäristönsuojelun, yksityisyydensuojan eikä eurooppalaisten kulttuurialojen kustannuksella.

- Kyseessä ei ole mikä tahansa kauppasopimus, EU:n ja USA:n kansantaloudet ovat yhteensä lähes puolet maailmantaloudesta. Esitellyt laskelmat sopimuksen hyödyistä ovat olleet ylioptimistisia. Vaihtoehtojakin on, kauppaa voidaan lisätä myös esimerkiksi tullimuodollisuuksia helpottamalla, kertoo ulkoasiainvaliokunnan jäsen Cronberg.

- Yhdysvallat on vaatinut löysäämään EU:n elintarvikelainsäädäntöä. Kenkä puristaa muun muassa geenimuuntelusta ja hormonien käytössä lihantuotannosta. EU:n ei missään tapauksessa tule alistua löysentämään geenimuunnellun ruoan meriåkintä- ja testausvaatimuksia, tai hormonien käyttökieltoa karjankasvatuksessa, vaatii Hassi.

- On myös turvattava mahdollisuus kehittää kuluttajan- ja ympäristönsuojelua edelleen, kauppasopimuksilla ei saa heikentää eikä jäädyttää omaa lainsäädäntöömme yhdysvaltalaisten firmojen vaatimusten takia, jatkaa vihreiden ympäristövaliokuntaryhmää johtava Hassi.

- EU:n tulee pitää kiinni eduistaan myös kulttuurialojen suhteen. Esimerkiksi elokuvat ja musiikki tulee jättää sopimuksen ulkopuolelle. Monikielisen EU:n kulttuuri ei pärjää kilpailussa amerikkalaisen viihdeteollisuuden kanssa. Onneksi mepit eivät tukeneet komission esitystä viedä kulttuurituotantoa neuvottelupöytään, kertoo Cronberg.

Hassin ja Cronbergin mukaan sopimusta tullaan varmasti hieromaan pitkään ja se voi nousta kuumaksi perunaksi myös vuoden päästä pidettäviin EU-vaaleihin. Sopimuksen voimaantulo vaatii Euroopan parlamentin hyväksynnän.

» Takaisin

» Sivun alkuun