Tiedotteet

Cronberg: Luomuinstituutti hyvään aikaan - EU:n luomupolitiikka uudelleenarvioitavana 13.5.2013

Kuluva vuosi 2013 ratkaisee luomun tulevaisuuden EU-maissa. Luomuinstituutilla on tärkeä rooli herättää keskustelu Suomen linjasta, totesi Euroopan parlamentin jäsen Tarja Cronberg tänään puheessaan Luomuinstituutin avajaisissa Mikkelissä. Luomun uudistuksella otetaan kantaa paitsi globaaleihin ongelmiin, pyritään myös vastaamaan markkinoiden kysyntään.

Arviointia EU:n luomupolitiikasta odotetaan heinäkuussa. Esitys uusista linjauksista on tavoitteen mukaan parlamentin ja neuvoston käsiteltävänä vuoden loppuun mennessä. Silloin tarkasteluun tulevat tulevaisuuden periaatteet. Kolmeen malliin - päivitettyyn nykymalliin, markkinaehtoiseen malliin ja tiukempia sääntöjä ajavaan malliin - odotetaan jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin kannanottoja.

- EU on kriisissä, talous kutistuu ja työttömyys lisääntyy. Harvan toimialan käyrät osoittavat tänä päivänä kasvua. Luomu on positiivinen poikkeus - sekä tuotanto että kulutus kasvavat maailmalla ja myös Suomessa. Luomulle on nyt tilausta, tarvitaan vain päätöksiä, sanoo Cronberg.

Luomu ja tavanomainen viljely on nähty useissa maissa toistensa kilpailijoina, jopa uhkana. Cronbergin mukaan ne maat, joissa tällainen vastakkainasettelun kausi on ollut lyhyt, ovat nyt johtavassa asemassa luomumarkkinoilla.

- Suomessa vastakkainasettelu on jatkunut pitkään ja asemamme luomumarkkinoilla on sen mukainen. Tuontiruoan osuus kasvaa koko ajan, koska oma tuotantomme ei vastaa kuluttajien kysyntään. Yhä useammin se on luomua, Cronberg valotti Luomuinstituutin haasteita

- Tanska on valtavirtaistanut luomun maataloustuotannossaan ja tehnyt siitä aidon bisneksen. Se on osoittanut, että kokonaisvaltainen ekologinen ajattelu ja tekninen kehitys sopivat yhteen ja vielä tuottavasti, kannusti Cronberg.

Cronbergin puhe 'Luomu EU:n politiikassa' Luomuinstituutin avajaisissa Mikkelissä 13.5.

» Takaisin

» Sivun alkuun