Tiedotteet

Suomen johdonmukaisuus ydinaseriisunnassa tärkeää Lähi-itäprosessille 2.5.2013

Ydinsulkusopimuksen tarkistamista koskeva valmistelukokous päättyy Genevessä huomenna perjantaina. Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja ja Euroopan parlamentin ulkoasiain valiokunnnan jäsen Tarja Cronberg on pettynyt, ettei Helsingin kokous joukkotuhoaseista vapaasta Lahi-Idästä edistynyt Genevessä. Egypti jätti valmistelukokouksen tästä syystä maanantaina.

- Joukkotuhoaseista vapaan vyöhhykkeen muodostamisesta Lähi-itään on sovittu jo 1990-luvulla. Toteutus on jäissä, koska kaikkia alueen maita ei saada neuvottelupöytään. Yhdysvalloilla olisi nyt näytön paikka, jotta myös Israel saadaan mukaan. Obaman visio ydinaseettomasta maailmasta uhkaa jäädä pelkäksi puheeksi, jos Lähi-idän vyöhyke ei toteudu, sanoo Cronberg.

Cronbergin mukaan Egyptin turhautuminen ja muiden maiden tuki aloitteelle osoittavat, kuinka tärkeänä asiaa pidetään Lähi-idässä

- Tämä on tärkeä viesti Suomelle järjestäjämaana. Onnistuessaan Suomi voi historiallisella tavalla edistää ydinaseriisuntaa ja rauhaa. Pienelle maalle tällaisia tilaisuuksia ei tule liikaa. Jaakko Laajava tarvitsee nyt alkaviin monenkeskisiin neuvotteluihin kaiken mahdollisen tuen, arvioi Cronberg.

-Suomen kannattaa Lähi-idän kokousta edistääkseen profiloitua ydinaseriisunnassa. Valitettavasti Suomen hallitus jättäytyi ydinaseiden inhimillisistä seurauksia koskevan päätöslauselman ulkopuolelle, vaikka yli 70 maata tuli mukaan, pahoittelee Cronberg.

-Poisjäänti päätöslauselmasta asettaa varmasti joillekin kyseenalaiseksi Suomen uskottavuuden ydinaseriisunnassa ylipäänsä.Tämä voi vaarantaa myös Lähi-itää koskevan prosessin, pelkää Cronberg.

» Takaisin

» Sivun alkuun