Tiedotteet

Vihreät mepit: Reilu integraatio vaatii yhteisiä toimia veronkierron torjumiseksi ja työllisyyden nostamiseksi 16.4.2013

Suomen pääministeri Jyrki Katainen puhui tänään Euroopan parlamentin täysistunnossa EU:n ja Euroopan tulevaisuudesta. Keskustelussa puheenvuoron käytti myös vihreiden Satu Hassi, joka korosti veronkierron ja veroparatiisien torjunnan tärkeyttä julkisen rahoituksen turvaamiseksi.

- Integraatio kulkee kuin eripituisilla jaloilla, kun firmojen ylikansallinen operointi tulee koko ajan helpommaksi, mutta emme ole sulkeneet veroporsaanreikiä ja veroparatiiseja. Tämä rakennevika johtaa noidankehään, hyvinvointivaltion kilpajuoksuun pohjalle. Suomen hallituskin on juuri päättänyt lähteä yritysverojen alennuskilpailuun, Hassi sanoo.

- Jotta integraatio tarjoaisi turvaa tavallisille ihmisille, ja jatkuvuutta eurooppalaiselle hyvinvointivaltiolle, meidän pitää puolustaa hyvinvointivaltion rahoituspohjaa, panna stoppi veroparatiiseille ja veronkierrolle – ja luoda eurooppalaisia veroja, kuten finanssitransaktiovero, korostaa Hassi.

Vihreiden Tarja Cronberg oli tyytyväinen Kataisen nostettua nuorisotyöttömyyden ykkösteemaksi. Cronberg muistutti, että tilannetta pahensi EU:n tiukka säästölinja.

- Katainen korosti nuorisotyöttömyyttä ykkösongelmana ja Suomi tukee Euroopan nuorisotakuuta. Mutta nuorisotyöttömyyttä on kärjistänyt liian raju EU:n säästöpolitiikka. Siksi myös nuorisotyöttömyys on yhteinen ongelma ja vaatii yhteiset ratkaisut. Uudet työpaikat eivät synny itsestään, sanoo Cronberg.

- Olin iloinen että pääministeri korosti yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan merkitystä. Suomessa keskustelu pelkistyy Natoon. Omaa turvallisuutta pitää Suomessakin katsoa myös eurooppalaisen yhteistyön näkökulmasta, kertoo Cronberg.

- Kataisen kuuluttama reilu EU:n integraatio vaatii myös lisää voimavaroja. Kuitenkin jäsenmaat ja erityisesti Suomi ovat vaatineet EU:n budjetille tiukkaa kuria. Integraatiota ollaan siis syventämässä, mutta ei yhteisiä voimavaroja vahvistamalla. Tämä yhtälö on mahdoton, Cronberg arvioi.

» Takaisin

» Sivun alkuun