Tiedotteet

Palvelujen käyttäjät sote-uudistuksen ytimeen 4.4.2013

Euroopan parlamentin jäsen Tarja Cronberg puhui tänään Liedossa ”Sosiaali- ja terveystoimi uudistusten keskellä” -kevätseminaarissa. Cronberg korosti, että sote-uudistuksen pitää lähteä palveluiden käyttäjien näkökulmasta. Cronbergin mukaan ratkaisuja tulee hakea julkisten palveluiden ongelmiin ennaltaehkäisystä ja uusista innovatiivisista palveluista.

- Nyt näyttää siltä, että sote-uudistusta on ohjannut kuntauudistus, eivätkä julkisiin palveluihin tulevina vuosikymmeninä kohdistuvat inhimilliset tarpeet, kritisoi Cronberg.

- Terveyspalveluiden ongelmana on Suomessa kolmekanavaisuus. Meillä on julkiset palvelut, yksityisten palveluiden Kela-korvaus ja työterveydenhuolto. Järjestelmä uhkaa kansalaisten yhdenvertaisuutta. Tämä on keskeinen ongelma, johon myös sote-uudistuksessa pitää ottaa kantaa, sanoi Cronberg.

Cronbergin mukaan on myös mahdollista, ettei palvelujen tarve ei kasva oletetusti. Näin voi käydä etenkin, jos pystymme vahvistamaan ennaltaehkäisyä sosiaali- ja terveyspalveluissa.
- Esimerkiksi asuntopolitiikalla voi olla ratkaiseva rooli ikääntyvien palveluiden tarpeeseen. Yhteisöllinen asuminen edistää seniorien hyvinvointia ja terveyttä, sillä moni ongelma kärjistyy tai pahenee juuri vanhusten jäädessä yksin. Silti Suomessa on toistaiseksi vain muutamia ikääntyvien asuinyhteisöjä. Tällaisia innovatiivisia palvelumuotoja on kehitettävä lisää, kertoi Cronberg.

» Takaisin

» Sivun alkuun