Tiedotteet

"Asekauppasopimus on tärkeä saavutus, mutta työ jatkuu" 3.4.2013

Tiistaina New Yorkissa hyväksytty asekauppasopimus on iso askel eteenpäin, ja mahdollisimman monen maan tulisi nyt ratifioida sopimus, sanoo Euroopan parlamentin jäsen Tarja Cronberg. 'Työ ei kuitenkaan lopu tähän. Meidän on ponnisteltava, jotta mukaan saadaan myös ne maat, jotka äänestivät New Yorkissa tyhjää tai sopimusta vastaan.'

Tiistaina YK:n täysistunnossa 154 maata äänesti asekauppasopimuksen puolesta, mutta monet suuret aseviejät kuten Intia, Venäjä ja Kiina jäivät sopimuksen ulkopuolelle äänestettyään tyhjää. Lisäksi aktiivista asehankintaa tekevät, ihmisoikeuksia polkevat maat Iran, Syyria ja Pohjois-Korea vastustivat sopimusta.

Asekauppasopimus avataan allekirjoituksille 3. kesäkuuta. 'Sopimuksen tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa on se, että Yhdysvaltain kongressi ratifioisi sen mahdollisimman nopeasti', Cronberg sanoo.

EU:n ja Suomen osalta työ ei pääty siihen, että jäsenvaltiot allekirjoittavat sopimuksen. 'Nyt hyväksytty teksti ei ole täydellinen, mutta siihen voidaan yhä tehdä tarkennuksia. EU:n on myös yhä parannettava omia yhteisiä asekauppastandardejaan ja -käytäntöjään. Näin se voi osaltaan auttaa myös parantamaan uutta asekauppasopimusta entisestään. Ihmisoikeuksia, ammuskuljetuksia ja asekaupparaportointia koskevien pykälien suhteen on erityisesti tehtävä lisää töitä'.

Kansalaisjärjestöt ovat olleet merkittävässä roolissa asekauppasopimuksen synnyttämisessä ja niiden työ jatkuu, kun sopimusta ryhdytään toteuttamaan käytännössä. 'Haluan kiittää sekä suomalaisia että kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä niiden tekemästä arvokkaasta työstä asekaupan sääntelyn tiukentamiseksi.'

. Nyt hyväksytty asekauppasopimus estää valtioita viemästä aseita maihin, joissa aseita käytetään todennäköisesti kansanmurhaan, rikoksiin ihmisyyttä vastaan tai sotarikoksiin. Sopimus astuu voimaan sen jälkeen kun 50 maata on allekirjoittanut sen. Sopimus hyväksyttiin tiistaina äänin 154 puolesta, 3 vastaan ja 23 tyhjää.

» Takaisin

» Sivun alkuun