Tiedotteet

Tarja Cronberg tulevista Iran-neuvotteluista: "Sopimusta vaille jääminen ei ole enää vaihtoehto" 6.2.2013

Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja Tarja Cronberg painottaa, että Kazakstaniin 26. helmikuuta sovituissa neuvotteluissa on löydättävä molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu Iranin ydinohjelman tulevaisuudesta. Sopimukseen on päästävä nyt, sillä muuten aika uhkaa loppua.

– E3+3 -neuvottelijoiden, Ranskan, Saksan, Britannian, Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen on tehtävä Iranille tarjous, jonka avulla varmistetaan, että ydinaseiden määrä ei lisäänny Iranissa tai sen lähialueilla.

– Jotta tällaiseen ratkaisuun voidaan päästä, neuvottelijoiden on otettava mahdollisuus Iranin-vastaisten pakotteiden lieventämisestä mukaan keskusteluun. Tavallisten ihmisten arkea vaikeuttavien, esimerkiksi ruuan ja lääkkeiden saatavuuteen vaikuttavien pakotteiden purkamisten tulisi harkita erityisen vakavasti.

– Iranin puolestaan pitäisi hälventää kansainvälisen yhteisön huolta Iranin ydinohjelmasta. Erityisesti maan olisi sitouduttava ydinpolitiikkansa muuttamiseen avoimempaan suuntaan ja lopetettava ydinohjelmaansa koskevien tietojen salaileminen.

Cronberg kehottaa EU:ta käyttämään kaikkia diplomaattisia keinojaan ratkaisun saavuttamiseksi ja Catherine Ashtonia ottamaan entistä vahvempi rooli E3+3 -keskustelujen johtajana ja EU:n ulkopolitiikan korkeana edustajana.

Viime vuonna käytiin kaikkiaan seitsemän neuvottelukierrosta, jotka kaikki päättyivät umpikujaan.

– Ensin odotettiin Yhdysvaltain presidentin vaaleja, ja nyt ollaan enää vain muutaman kuukauden päässä kesäkuun presidentinvaaleista. Helmikuun lopun keskusteluja ei saa päättää tuloksettomina.

» Takaisin

» Sivun alkuun