Tiedotteet

Cronberg kiirehtii YK:n Lähi-itä-kokousta 17.1.2013

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään päätöslauselmasta koskien YK:n joukkotuhoasevapaata vyöhykettä Lähi-idässä. Aloitteesta piti järjestää kokous Helsingissä joulukuussa, mutta se peruttiin. Päätöslauselman alullepanija Tarja Cronberg pitää ydin- ja joukkotuhoaseiden lisääntymistä yhtenä vakavimmista turvallisuusuhista maailmassa.

Torstaina Strasbourgin täysistunnossa hyväksytyssä päätöslauselmassa parlamentti vaatii, että kokouksen uusi päivämäärä päätetään mahdollisimman pian vuonna 2013. Mepit kehottavat YK:ta, EU:ta sekä Venäjää ja Yhdysvaltoja varmistamaan, että viime joulukuuksi suunniteltu kokous todella järjestetään vuoden 2013 aikana.

– Iranin ydinohjelmaa koskeva kiista sekä Syyrian sisällissota tekevät Lähi-idän joukkotuhoaseita koskevat neuvottelut yhä kiireellisemmiksi. Syyrian hallituksella on yhä hallussaan maailman vaarallisimpiin lukeutuva kemiallisten aseiden arsenaali. Joukkotuhoaseista vapaan vyöhykkeen pikainen muodostaminen Lähi-itään olisi merkittävä askel luottamuksen lisäämiseksi ja sodan uhkakuvien häivyttämiseksi.

– EU:n pitäisi olla avainroolissa luottamuksen rakentajana. Sen pitäisi käyttää kaikkia diplomaattisia keinojaan nykyisen pattitilanteen ratkaisemiseksi. Venäjä on aiemmin vaatinut YK:n kokouksen järjestämistä huhtikuussa 2013, ja toivon EU:n sitoutuvan tähän tavoitteeseen, Tarja Cronberg toteaa.

– Turvallisuuden kannalta etusijalla on estää ydinaseiden leviäminen ja käyttäminen Lähi-idässä.
Lähi-itä ei olisi ensimmäinen ydinasevapaavyöhyke, vaan niitä ovat jo esimerkiksi Latinalainen Amerikka ja Karibia, Kaakkois-Aasia, Afrikka sekä Keski-Aasia.

» Takaisin

» Sivun alkuun