Tiedotteet

Cronberg ja Hassi: Irlannin tulee viedä eteenpäin veronkierron vastaisia toimia 16.1.2013

Irlanti esitteli tänään Euroopan parlamentissa EU-puheenjohtajuuskautensa ohjelman. Vihreiden Satu Hassi ja Tarja Cronberg vaativat Irlantia ajamaan kaudellaan myös veropäätöksiä, jotka ovat keskeisiä EU:n tulevaisuudelle ja taloudelle. Irlanti on tunnettu aggressiivisesta verokilpailusta ja veronkierron suitsimistoimien ärhäkkänä vastustajana. Vihreät julkistivat tänään omat ehdotuksensa veroyhteistyön tiivistämiseksi ja veronkierron estämiseksi.

- EU-maiden valtiontalouksia ei saada kuntoon pelkillä menoleikkauksilla, tarvitaan myös verotuloja, ja tämä pätee myös Irlannin puheenjohtajakauteen. On valvottava ja suitsittava harmaata taloutta, veronkiertoa ja verokikkailua, muuten hyvinvointivaltio joudutaan säästämään kuoliaaksi. Jos Irlanti jarruttaa päätöksiä, toimet viivästyvät puolella vuodella, mihin ei ole varaa, sanoo Hassi.

- Veronkierron vuoksi EU:ssa menetetään vuodessa jopa tuhat miljardia euroa. Nämä rahat tarvitaan pikaisesti työpaikkojen luomiseen, terveydenhoitoon, sosiaaliturvaan ja kouluihin. Veronkierron mahdollistavat heikko yhteistyö jäsenmaiden välillä sekä kansalliset porsaanreiät. Näitä yritykset käyttävät törkeästi hyväkseen, kertoo Cronberg.

- Vihreät vaativat yritysveron vähimmäistason asettamista ja pakotteita veroparatiiseille. Lisäksi täytyy saada tiiviimpää yhteistyötä varallisuus- ja polttoaineveroissa, vaativat Cronberg ja Hassi.

Myös verokomissaari Šemeta vaati viime viikolta Irlannilta toimia nimenomaan veropäätösten edistämisessä. Komissio teki joulukuussa parlamentin vaatiman esityksen veronkierron ja veroparatiisien torjumiseksi. Vihreät vaativat ehdotuksen tiukentamista. Suurin ongelma on toimien vapaaehtoisuus.

Vihreiden esitys veroyhteistyön tiivistämiseksi ja veronkierron estämiseksi.

» Takaisin

» Sivun alkuun