Tiedotteet

Cronberg: Eurokriisin vaikutukset tuntuvat raja-alueilla 19.12.2012

Euroopan talouskriisin vaikutuksesta raja-alueille kohdistettava EU-tuki tullee pienenemään ja kansallisen tuen merkitys kasvaa. Tuki raja-alueelle on investointi tulevaisuuteen. Venäjän talouden murros luo uutta kysyntää, joka tarjoaa Itä-Suomen osaamiselle käyttöä ja työpaikkoja. Tavoitteellinen yhteistyö raja-alueilla on aluetalouden suuri mahdollisuus, jolla saavutetaan hyvinvointia molemmin puolin rajaa.

Raja-alueiden vaikeat haasteet – heikko huoltosuhde, puutteellinen infra ja kielivaikeudet - on kyettävä ylittämään. Mahdollisuuksia raja-alueella on niitä enemmän, totesi tänään Sortavalassa Euregio Karelian hallituksen kokouksessa puhunut europarlamentaarikko Tarja Cronberg.
EU:n näkökulmasta keskeisimmiksi raja-alueen politiikka-aloiksi Cronberg nimesi kestävän kehityksen, innovaatiopolitiikan ja turvallisuuden.

- Suomalaiset voivat vielä pitkään tuottaa miljoonille venäläisille ensimmäisen ulkomaan kokemuksen. Uusi nopea junayhteys helpottaa tätä, viisumivapaus helpottaisi vielä enemmän. Mutta meidän pitää hyödyntää raja-alueen resursseja ja osaamista, sen innovaatiopotentiaalia paljon matkailua laajemmin.

Raja-alueyhteistyö tarjoaa haastavan kentän ja synergia on olemassa. Venäjällä tulee olemaan kysyntää energiatehokkuuden, ekologisen rakentamisen, palveluiden järjestämisen, tieto- ja viestintätekniikan ja käyttäjälähtöisyyden kehittämisessä. Barentsilla on valtavat energiavarannot, Pohjois-Venäjällä metsää ja mineraaleja. Itä-Suomella ja Pohjois-Karjalalla on annettavaa energia- ja metsäosaamisessa, nanoteknologiassa tai vaikkapa kansalais- ja kylätoiminnassa. Uusi luonnonvarainstituutti, TERI Nordic Joensuussa, keksijäintensiivinen maakunta, omat ilmasto- ja energiatavoitteet, - meillähän on vaikka mitä, Cronberg listaa.

- Kostamus oli ensimmäinen iso yhteisprojekti, Cronberg muistuttaa. Nyt Suomessa on kaivosbuumi. Raja-alue on luonteva koneiden ja laitteiden kehittämiseen ja tuotantoon, kaivannaisten jalostukseen.

- Meidän kannattaa ehdottomasti olla myös mukana kehittämässä Venäjän kansallista innovaatiojärjestelmää. Jos kykenemme näkemään tulevaisuuden Venäjän, ei vain raaka-aineiden viejää ja kulutustavaroiden tuojaa, olemme vahvoilla Venäjä-yhteistyössä, Cronberg vakuuttaa.

Myös turvallisuus korostuu raja-alueilla. Sen merkityksiä ja konkreettisia toimia kylätasolla pohditaan jo. Markkinat ovat olemassa.

» Takaisin

» Sivun alkuun