Tiedotteet

Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja Cronberg: Poliittinen vuoropuhelu Iranin kanssa välttämätön 12.12.2012

Euroopan parlamentti myöntää tänään vuosittaisen Saharov-sananvapauspalkinnon iranilaisille toisinajattelijoille ihmisoikeusjuristi Nasrin Soutodehille ja elokuvaohjaaja Jafar Panahille. Parlamentin Iran-valiokunnan puheenjohtaja Tarja Cronberg onnitteli palkinnonsaajia heidän edustajiensa välityksellä Strasbourgissa. Soutodeh kärsii vankeusrangaistusta ja myös Panahi on matkustuskiellossa.

- On valitettavaa, etteivät Soutodeh ja Panahi päässeet Strasbourgiin. He olisivat saaneet täällä todella lämpimät kiitokset ja tuen mittaamattoman tärkeälle työlleen iranilaisten ja sananvapauden puolesta. Olen kuitenkin varma, että viestimme välittyy heille, Cronberg sanoo.

- Soutodehin ja Panahin edustajat kiinnittivät myös huomion siihen, ettei Iranin pakotteita ole kohdistettu riittävästi ihmisoikeuksien rikkojiin, vaan kansaan. Sanktiot vaikeuttavat lääkkeiden saantia ja terveydentila heikkenee koko ajan. Tämä on tärkeä viesti EU:n ja myös Yhdysvaltojen johdolle, Cronberg painottaa.

- Nasrin Soutodehin kaltaisten ihmisoikeusjuristien tilanne on Iranissa todella vaikea. Useimmat ovat vankilassa, toiset eivät uskalla ottaa ihmisoikeusjuttuja ajaakseen. Soutodehia edusti Strasbourgissa toinen ihmisoikeusjuristi Shirin Ebadi, jolle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2003. Hän ei pääse palaamaan Iraniin, kertoo Cronberg

- Iranin kanssa pitää kuitenkin pyrkiä avoimeen ja suoraan dialogiin, ihmisoikeudet ovat EU:n parlamentille tässä se tärkein tavoite, Cronberg lisää.

» Takaisin

» Sivun alkuun