Tiedotteet

Cronberg ja ViNO: Hallitukset uhkaavat opiskelijoiden vaihto-ohjelmia 10.11.2012

MEP Tarja Cronberg ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn puheenjohtajat toivovat, että opiskelijoiden EU-vaihto-ohjelman rahoitus turvataan myös talouskriisin aikana. Cronberg ja ViNO keskustelivat Erasmuksen tulevaisuudesta ViNOn väentapaamisessa Oulussa. Tällä viikolla myös eurooppalaiset kulttuuri- ja tiedevaikuttajat ottivat kantaa vaihto-ohjelmien turvaamiseksi. Mukana olivat muun muassa elokuvaohjaaja Pedro Almodóvar ja professori Tuomo Martikainen.

Erasmus-ohjelmalta puuttuu tänä vuonna 90 miljoonaa euroa, ja tilanteen pelätään pahenevan vuonna 2013. Vuosien 2014-2020 rahoituskehyksille on asetettu EU-jäsenmaiden taholta suuria säästöpaineita, jotka osaltaan kohdistuvat myös nuorille ja koulutukseen suunnattuun rahoitukseen. Cronberg ja ViNOn puheenjohtajat pelkäävät, että yhdistettynä räjähdysmäisesti nousseeseen nuorisotyöttömyyteen Erasmus-ohjelman rahoituksen alasajo kaventaisi nuorten mahdollisuuksia entisestään. Erasmus-ohjelman kautta on viimeisen 25 vuoden aikana opiskellut ulkomailla 3 miljoonaa nuorta.

- Erasmus-ohjelma on konkreettisesti miljoonia nuoria koskettava EU:n saavutus. Se on auttanut nuoria hankkimaan kansainvälistä kokemusta, joka on työelämän ja EU:n talouden kilpailuvaltti. Kokemukset ovat syventäneet ymmärrystä eurooppalaisista kulttuureista ja kansalaisten välistä solidaarisuutta. Tämä kaikki syö kaikupohjaa myös muukalaisvihalta ja ääriliikkeiltä, arvioi ViNOn puheenjohtaja Aleksi Laine.

- Kriisin aikana koulutuksesta ei kannata leikata, kun töitäkään ei ole
tarjolla. Nimenomaan talouskriisistä kärsivien maiden opiskelijoille on tärkeää taata tasavertaiset mahdollisuudet kansainväliseen kokemukseen, muuten koulutuskuilu rikkaiden ja köyhien välillä levenee entisestään,
sanoo Cronberg.

- Hyvinvointivaltioina tunnetut Suomi, Ruotsi, Saksa ja Hollanti ovat
viime aikoina esiintyneet EU:n budjettineuvotteluiden haukkoina. On
hyvä, että EU:n budjetin tehottomuuteen puututaan, mutta hyviä ja
toimivia ohjelmia ei saa kuitenkaan prosessissa kuristaa kuoliaaksi.
Hallitusten lyhytnäköisyys uhkaa pilata vuosikymmenten työn, pelkäävät Cronberg ja ViNOn puheenjohtaja Hanna Hakko.

» Takaisin

» Sivun alkuun