Tiedotteet

MEP Cronberg johtaa parlamentin valtuuskuntaa Iraniin 26.10.2012

Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunta lähettää edustajansa Iraniin tämän viikon lauantaina. Valtuuskunnan puheenjohtajan Tarja Cronbergin johtaman matkan tarkoituksena on tavata iranilaisia kansanedustajia ja kansalaisyhteiskuntaa. Cronbergin mukaan matka on yksi harvoista yrityksistä rakentaa dialogia Iranin kanssa.

Cronberg korostaa matkan painopisteenä olevan Iranin ihmisoikeustilanne. Hyvän lähtökohdan tähän antaa Euroopan parlamentin Sakharov-sananvapauspalkinnon myöntäminen iranilaisille ihmisoikeusjuristi Nasrin Sotoudehille ja elokuvaohjaaja Jafar Panahille päivää ennen valtuuskunnan matkaa. Valtuuskunta pyrkii tapaamaan Sotoudehin ja Panahin matkansa aikana.

- EU-maat ovat koventaneet lokakuussa Iraniin kohdistettuja sanktioita, joiden tarkoituksena on pysäyttää maan ydinaseohjelma. EU:lla on kahden raiteen politiikka suhteessa Iraniin, sanktiot ja diplomatia. Tämän matkan tarkoituksena on nimenomaan edistää dialogia iranilaisten kanssa. Se on myös tärkeä viesti Iranin kansalle, sanoo Cronberg.

Euroopan parlamentin ja Iranin Majlis-parlamentin tapaaminen on moneen otteeseen jouduttu perumaan, edellisen kerran parlamentaarikot tapasivat vuonna 2008. Matkaa on tälläkin kertaa myös kyseenalaistettu ja vastustettu. Valtuuskunta teki päätöksen matkasta jo kesällä ja parlamentin puheenjohtajakokous on hyväksynyt sen, myös Iran on myöntänyt valtuuskunnalle viisumit.

Matkaohjelma kestää sunnuntaista ensi viikon perjantaihin. Ohjelmaan kuuluu parlamentaarikkojen tapaamisten lisäksi keskusteluja uskonnollisten vähemmistöjen, YK:n edustajien ja ihmisoikeusneuvoston kanssa.

» Takaisin

» Sivun alkuun