Tiedotteet

Cronberg: "Rauhanpalkinto siirtynyt pois juuriltaan" 12.10.2012

MEP ja Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg kummastelee Nobelin rauhanpalkinnon jakamista Euroopan unionille:

- Nobelin alkuperäinen idea oli tukea käytännön rauhantyötä ja Suomen Rauhanliitto onkin toivonut, että palkinto jaetaan ruohonjuuritason toimijalle. Palkinto on kuitenkin yhä enemmän saanut tunnustuspalkinnon luonteen. Presidentti Obamalle palkinto myönnettiin hänen hyvistä aikeistaan. Nyt EU:lle siitä, että kriisissä vaikeroiva yhteisö on pystynyt yhdistämään koko maanosan. On ironista, että tämä tapahtuu tilanteessa, jossa EU etenee useilla eri nopeuksilla ja etäisyys kansalaisten ja poliittisen eliitin välillä on kasvamassa. Vielä jokin aika sitten yli puolet kansalaisista luotti Euroopan unioniin. Nyt vain joka kolmas, Cronberg sanoo.

- Nobelin komitea on varmaankin toivonut, että rauhanpalkinto kiinnittää huomion Euroopan yhteisön suureen saavutukseen 70-vuotisesta rauhasta. Se on tärkeä muistutus, ja mikäli rauhanpalkinto ennaltaehkäisee talouskriisin synnyttämiä ristiriitoja, on se ehkä tehnyt tehtävänsä, Cronberg arvioi.

- Ollaan lähestymässä tilannetta, jossa talouskriisin takia uusia vastakkainasetteluja ja ristiriitoja rakentuu eurooppalaisten välillä. Tilanne, jossa yli puolet Etelä-Euroopan nuorista on työttöminä, on räjähdysaltis. Toivon, että palkinnon myötä EU panostaa nuorten työllisyyteen, Cronberg lisää.

» Takaisin

» Sivun alkuun