Tiedotteet

Iltalehti: S- ja K-ketjut pannaan ruotuun 21.9.2012

Hallituksen kaavailema lakimuutos ei välttämättä laske ruokaostosten hintaa.

Hallitus kertoi keskiviikkona, että eduskunnalle annetaan vielä tänä syksynä lakiehdotus, jolla pyritään suitsimaan S- ja K-ryhmien toimintaa.

S-ryhmä ja Kesko hallitsevat Suomessa noin 80 prosenttia päivittäistavarakaupasta, ja Kilpailuvirastolle halutaan antaa paremmat mahdollisuudet puuttua mahdollisiin väärinkäytöksiin.
Lakimuutoksen mukaan päivittäistavarakaupan toimija olisi määräävässä markkina-asemassa, mikäli sillä on yli 30 prosentin markkinaosuus. Nykyään määräävälle markkina-asemalle ei ole tarkkaa määritelmää.

Uudistus ei kuitenkaan välttämättä heti näy isojen ketjujen asiakkaille.
- Se on selvää, että kuluttajan asema paranee, mutta se (lakimuutos) ei suoraan vaikuta myyntihintojen määrittelyyn, Juhani Jokinen sanoo.

- Tämä tulee välillisesti esille esimerkiksi kilpailun lisääntymisenä kautta, ja on sitä kautta kuluttajan kannalta hyvä asia.
Jokinen johtaa hallituksen käynnistämää terveen kilpailun edistämisohjelmaa. Hän tuli ohjelman johtoon Kilpailuviraston ylijohtajan paikalta.'Tehokas väline'

Määräävän markkina-aseman väärinkäyttö on nykyäänkin lainvastaista Suomessa, mutta määräävän markkina-aseman osoittaminen on ollut hankalaa. Lakimuutos poistaa ongelman.

- Se on erittäin tehokas väline sellaisten toimenpiteiden karsimiseen, jotka johtavat määräävän markkina-aseman hyväksikäyttöön - toimenpiteiden, joilla pyritään pitämään kilpailijat pois markkinoilta, Jokinen kertoo.

Kaupat ovat muun muassa siirtäneet riskejä tavarantoimittajille, eli edellyttäneet näitä vastaamaan myymättömistä tuotteista.
Jokisen mukaan lakimuutos ei merkittävästi lisää päivittäistavarakaupan kilpailua, vaikka tilanne saattaakin hieman parantua.

- Jos halutaan päivittäistavarakauppaan lisää kilpailua, niin silloin on kyse paljon muustakin kuin kilpailulain soveltamisesta.
S-ryhmän pääjohtaja Kuisma Niemelä sanoi aiemmin Ylelle, että lakimuutos on tervetullut. Keskon hallituksen puheenjohtaja Esa Kiiskinen sen sijaan kritisoi Helsingin Sanomien haastattelussa uudistusta.

Cronberg: Erittäin hyvä

S- ja K-ryhmien ylivallasta EU:n komissiolta kysellyt europarlamentaarikko on tyytyväinen hallituksen hankkeeseen.
Europarlamentaarikko Tarja Cronberg pitää hallituksen kaavailemaa lakiuudistusta päivittäistavarakaupan suitsimisesta tervetulleena.
-Erittäin hyvä asia. Suomessa on erittäin keskittynyt vähittäiskauppa, jota kaksi ryhmää dominoi, Cronberg sanoo.

Vihreiden europarlamentaarikot Cronberg ja Satu Hassi jättivät maaliskuussa Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen päivittäistavarakaupan keskittymisestä. Komissio totesi vastauksessaan vähittäiskaupan rakenteet erittäin keskittyneiksi ja suositti Suomea avaamaan kilpailua.

Vireille pantu lakiuudistus ei kuitenkaan ole suunnattu avaamaan kilpailua, vaan määrittämään päivittäistavarakaupassa määräävässä markkina-asemassa olevat toimijat. Näitä olisivat K- ja S-ryhmät.

-Tässähän ei ole kysymys muuta kuin siitä, että voidaan seurata väärinkäytöksiä ja puuttua niihin heti, Cronberg sanoo.
Cronberg haluaisi nähdä Suomen, jossa isojen ryhmien markkina-asema olisi pienempi.

-Totta kai. Päivittäistavarakauppa, niin keskittynyt kuin se on Suomessa onkin, pitäisi ehdottomasti avata enemmän kilpailulle. Se on kuluttajan kannalta ehdoton etu.

Kilpailua hän avaisi lähinnä kaavoituksen ja kauppojen rakentamisen kautta, kuten komissiokin vastauksessaan suositti.
-Kilpailun rajoitukset ovat lähinnä rakenteellisia ja liittyvät rakennusten suunnitteluun. Rakentamista on rajoitettu ja sitä kautta ollaan päästy tähän tilanteeseen.

Julkaistu Iltalehdessä 21.9.2012
» Takaisin

» Sivun alkuun