Tiedotteet

Cronberg peräänkuuluttaa biotalousstrategiaa Suomelle 4.9.2012

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) peräänkuuluttaa Suomelle biotalousstrategiaa. Eurooppa tarvitsee metsäbioenergiaa tavoitteissaan kohti resurssitehokkuutta ja kohtuullisempia päästöjä. Euroopan nykyiset biomassavarat ovat täyskäytössä vuonna 2020, jos uusiutuviin energiamuotoihin ja energiatehokkuuteen liittyvät 20-20-20 –tavoitteet toteutuvat.

- Siirtyminen fossiilisista luonnonvaroista uusiutuvien käyttöön, muutos ”öljynjälkeiseen yhteiskuntaan” tarjoaa Euroopalle valtavan mahdollisuuden, kannusti europarlamentaarikko Tarja Cronberg puheessaan pohjoismaisen ENERWOODS-hankkeen teemaseminaarissa Joensuun metsäntutkimuslaitoksella tänään.

Metsissä on toki kasvunvaraa, mutta myös vasteajat ovat suuret. Jotta vihreä talous olisi mahdollinen ja uusiutuvien luonnonvarojen käytön kasvu voisi jatkua tulevaisuudessakin, tarvitaan toimenpiteitä.

– Biotalouden monimuotoisuus on mittava innovaatiopotentiaali. Sen hyödyntämiseksi tarvitaan metsäbioenergian tutkimus- ja innovaatiokeskus. Tein selvityksen 2010 ja tarve T&I –keskukselle on siitä vain kasvanut. Suomella vahvana metsä- ja teknologiaosaajana on tässä mahdollisuus. Päätöksiä tarvitaan kuitenkin nyt, Cronberg kiirehtii.

– Biotalouden tai edes sen osa-alueiden edelläkävijyyttä ei lunasteta ilman tavoitteellista näkemystä. Pari vuotta sitten silloisen hallituksen asettama työryhmä laati arvion kansallisen strategian tarpeesta, sen jälkeen on ollut hiljaista. Missä on Suomen biotalousstrategia? Cronberg ihmettelee.

Samaa on ihmetelty komissiossa. Eurooppa - muiden muassa – tarvitsee näkemyksen siitä, miten johtaa kestävää tulevaisuutta. Tähän vastaa osaltaan komission alkuvuodesta julkistama biotalousstrategia ”Innovating for sustainable Growth: a Bio-economy for Europe”. Sillä on runsaasti yhtymäkohtia syksyn mittaan parlamentin käsittelyyn tulevien politiikkaohjelmien kanssa.

Lisätiedot: Kirsi Karhio, Erityisavustaja / MEP Tarja Cronberg, kirsi.karhio@gmail.com, p. 050 3282 144

» Takaisin

» Sivun alkuun