Tiedotteet

Cronberg asekauppaneuvotteluista: "Sopimuksen hetki on nyt" 24.7.2012

Tarja Cronberg MEP ja Rauhanliiton puheenjohtaja toivoo, että sopimus syntyy , mutta ei millä kompromisseilla tahansa

Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaan videoviesti New Yorkista linkki tässä

Joka vuosi yli puoli miljoonaa ihmistä kuolee konflikteissa ja aseelliseen väkivaltaan. Tästä huolimatta asekauppaa säädellään vähemmän kuin esimerkiksi banaanikauppaa. Aseita viedään myös maihin, joissa niitä käytetään ihmisoikeusloukkauksiin. Voidaan kysyä olisiko asekauppasopimus - jos se olisi ehtinyt aiemmin - voinut estää tai ainakin vähentää Syyrian vedenvuodatusta?

Hallitukset eivät tähän asti pystyneet sopimaan kansainvälisistä säännöistä asekaupan hallitsemiseksi. Nyt YK:n asekauppasopimuksesta New Yorkissa käytävät neuvottelut ovat loppusuoralla.

- Kansalaisjärjestöt toivovat, että tämä olennaisen tärkeä sopimus sadaan aikaan, mutta ei millä hinnalla hyvänsä, toteaa Tarja Cronberg .Tiedämme, että loppuvaiheessa kiistellään mm. siitä mikä on sopimuksen kate mm luetaanko sopimuksen piiriin myös pienaseet ja ammukset, ja miten sopimuksen noudattamista valvotaan , kenen toimesta jne. Nyt on se hetki jolloin neuvottelijoiden pitää miettiä kuinka paljon kompromisseja voi tehdä ilman, että koko sopimuksen idea vesittyy.

- Tiukka sopimus, joka muodostaa käyttäytyisen normin, jota voi kunnioittaa sisältönsä puolesta, että sillä olisi aidosti olla merkitystä, on tärkeämpi kun se, että nyt heti alkuun saadaan kaikki maat mukaan, toteaa Cronberg. Yksi mahdollisuushan on, että jos nyt ei päästä lopulliseen tulokseen niin sopimus viedään syksyllä YK:n yleiskokoukseen hyvksyttäväksi, jolloin sopimus syntyy enemistöpäätöksellä eikä niin että jotkut yksittäiset valtiot voivat pitää koko muuta kansainvälistä yhteisöä panttivankina.

Euroopan parlamentin jäsen ja Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg antoi tilannekatsauksen neuvoteluihin 24. 7 jossa kuultiin myös Sadankomitean pääsihteerin Eekku Aromaan tuoreita terveisiä New Yorkista.

» Takaisin

» Sivun alkuun