Tiedotteet

MEP Cronberg Iran-neuvotteluiden kariutumisesta: Heinäkuun "tekninen" kokous ydinohjelmasta käytettävä kompromissin muotoiluun 20.6.2012

Moskovassa käydyt neuvottelut Iranin ydinohjelmasta päättyivät tiistaina tuloksettomina. MEP Tarja Cronberg pahoittelee neuvottelujen kariutumista, mutta pitää hyvänä, että niitä jatketaan 'teknisinä' neuvotteluina Istanbulissa 3. heinäkuuta.

- Neuvottelujen loppumista on alustavasti tulkittu täydellisenä kariutumisena ja teknisiä jatkoneuvotteluja neuvottelujen isäntämaan kasvojen pelastamisena. Se on liian pessimistinen arvio tilanteesta. Iranin ydinohjelmaan liittyvät tekniset kysymykset olisi helppo ratkaista. Poliittiset kysymykset, luottamuksen rakentaminen ja ydinsulkusopimuksen tulkinnat, ovat paljon vaikeampia, arvioi Cronberg.

- Istanbulin neuvottelut tulee käyttää tarvittavien kompromissien muotoiluun asiantuntijatasolla. Näyttää siltä, että poliittisissa neuvotteluissa kumpikaan osapuoli ei oikein voinut liikkua asemistaan, sanoo Cronberg

- Myös sitä, että neuvotteluja ennätettiin käydä kolme kierrosta, voidaan pitää edistyksenä. Aiemmin osapuolia oli liki mahdotonta saada edes saman pöydän ääreen. Kaikkien tulee ehdottomasti pidättäytyä sotilaallisista toimenpiteistä, sillä sellaisten seuraukset voivat olla todella laajoja ja vaikuttaa itse lopputulokseen juuri päinvastoin kuin on tarkoitus eli kiihdyttää ydinaseiden leviämistä Lähi-idässä, Cronberg varoittaa.

MEP Tarja Cronberg johtaa Euroopan parlamentin suhteista Iraniin vastaavaa valiokuntaa.

» Takaisin

» Sivun alkuun