Tiedotteet

Jäsenmaat uhkaavat luopua vapaasta liikkuvuudesta 12.6.2012

EU:n oikeus- ja sisäministerit päättivät 7. kesäkuuta muuttaa rajavalvontaa koskevan Schengen-alueen päätöksenteon oikeudellista pohjaa. Neuvoston päätöksen mukaan vain osa rajavalvonnan päätöksistä tehtäisiin EU-tasolla. Valtiot voisivat sisäiseen turvallisuuteen nojaten ottaa käyttöön omia rajavalvonnan keinoja. MEP Tarjan Cronberg (vihr.) mukaan neuvoston päätös kyseenalaistaa EU:n yhdelle keskeisimmän periaatteen, vapaan liikkuvuuden.

- EU:n suurimmat saavutukset euro ja vapaa liikkuvuus näyttävät olevan nyt vaarassa. Sisärajojen poistuminen oli erittäin suuri saavutus, jota kansalaiset arvostavat kovasti. Kansalaisten vapaa liikkuvuus on nyt asetettu kyseenalaiseksi. Jokainen maa voi pian vuorollaan ryhtyä pystyttämään muureja, Cronberg arvioi.

- Pidän neuvoston päätöstä myönnytyksenä populismille. Jos maahanmuutto nähdään ongelmaksi, niin siihen pitää vastata yhteisen maahanmuuttopolitiikan avulla, ei lisäämällä rajavalvontaa, Cronberg tähdentää.

Päätös on Cronbergin mukaan myös oikeudellisilta lähtökohdiltaan epäilyttävä. Neuvosto muutti yksipuolisesti kesken prosessin selkeästi yhteispäätösmenettelyyn eli myös Euroopan parlamentin päätösvaltaan kuuluvan asian ainoastaan neuvoston eli jäsenmaiden omaksi asiaksi. Päätös tehtiin aikana, jolloin neuvottelut asiasta olivat kesken muiden toimielinten kanssa.

- EU:n keskeinen ajatus on nimenomaan ihmisten, eikä vain tavaroiden ja palveluiden, vapaa liikkuvuus. Jos siitä ei saa sopia eurooppalaisella demokraattisella tasolla, otetaan yhteistyössä suuria askelia taaksepäin. Kukaan ei siitä lopulta hyödy, sanoo Cronberg.

Euroopan parlamentti kuuli tiistaina puheenjohtajamaa Tanskan edustajaa täysistunnossa, miksi parlamentti irrotettiin Schengen-aluetta koskevasta päätöksenteosta. Suurimmat poliittiset ryhmät ilmoittivat, että päätös viedään EU-oikeuteen ja sillä on mahdollisesti myös seurauksia muiden oikeus- ja sisäasioiden käsittelyssä.

» Takaisin

» Sivun alkuun