Tiedotteet

Cronberg Washingtonissa: EU avainasemassa Iran-diplomatiassa 4.6.2012

Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja Tarja Cronberg puhuu tänään Arms Control Associationin (ACA) vuosikokouksen yhteydessä järjestettävässä seminaarissa Washingtonissa. Seminaarissa esiintyy myös muun muassa presidentti Obaman asevalvonnan neuvonantaja Rose Gottemoeller, joka toimi aiemmin pääneuvottelijana strategisten ydinaseiden vähentämistä koskevissa neuvotteluissa. Pääteemana ACA:n kokouksessa ovat Yhdysvaltojen ja Venäjän väliset neuvottelut ydinaseiden vähentämisestä, mutta siellä käsitellään myös Iranin ydinohjelmaa sekä niistä käytävien neuvottelujen nykytilannetta. Iranin ja kuuden maan neuvottelut jatkuvat Moskovassa kesäkuun lopulla. Kokouksen Iran-paneelissa puhunut Cronberg vaatii EU:lta pitkäjänteistä suhtautumista Iraniin.

- EU:n on kehitettävä Iranin suhteen pitkän aikavälin strategia, joka ei perustu viholliskuvaan. Jos neuvottelut etenevät positiivisiin ratkaisuihin, EU:lle tulee vastaan joukko kysymyksiä: Millaisen Iranin haluamme nähdä kahden tai viiden vuoden kuluttua? Millaista EU:n politiikkaa tulisi harjoittaa, jotta Iran pidättäytyisi ydinteknologian sotilaallisesta käytöstä myös jatkossa? Mikä on EU:n kanta Iranin asemaan Lähi-idän muuttuvassa geopoliittisessa arkkitehtuurissa? Näihin kysymyksiin tarvitaan vastauksia ja strategista valmistelua korkean edustajan Cathrine Ashtonin johdolla. On tärkeää, että EU:lla on harkittu strategia Iranin suhteen myös neuvottelujen jälkeen, huomauttaa Cronberg.

- Meidän tulee sitoutua rauhanomaiseen yhteistyöhön sekä Iranin poliittisen eliitin että kansalaisyhteiskunnan kanssa. Tärkeä askel tässä olisi EU:n lähetystön avaaminen Iranin pääkaupunkiin Teheraniin. Myös Suomessa joulukuussa järjestettävä YK:n konferenssi, jossa keskustellaan Iranin, Israelin ja arabimaiden kanssa ydin-, kemian- ja biologisten aseiden kiellosta Lähi-idässä, on merkittävä mahdollisuus yhteistyön kehittämisessä. Näitä kumppaneita ei saada saman pöydän ääreen kovin usein. Tilaisuus on historiallinen, sanoo Cronberg.

- EU:n strategiassa tulee rakentaa tasapaino talouskysymysten ja ihmisoikeuksien välillä yhteistyössä Iranin kanssa yleisesti, mutta näin on tehtävä myös nyt käytävissä neuvotteluissa. Arabikevään seurauksena on noussut esiin tarve EU:n ja Lähi-idän maiden välisestä alueellisesta turvallisuusstrategiasta. Turkki on tässä ratkaisevassa sillanrakentajan roolissa. Ilman kokonaisvaltaista alueellista ratkaisua kiinnostus ydinaseita kohtaan alueella lisääntyy ja asevarustelu kiihtyy entisestään, arvioi Cronberg.

» Takaisin

» Sivun alkuun