Tiedotteet

Cronberg: Naton ohjusjärjestelmä uhkaa eurooppalaista puolustuspolitiikkaa 22.5.2012

NATOn käynnissä oleva huippukokous päätti aloittaa ensimmäisen vaiheen Euroopan ohjuspuolustuksen luomisessa. Järjestelmän on tarkoitus suojata myös Yhdysvaltoja euroatlanttisen alueen ulkopuolisilta uhilta. Iran on usein nähty suurimpana näistä. Lissabonin huippukokouksessa vuonna 2010 ohjuspuolustuksessa oli mukana vielä Venäjä. Sittemmin yhteistyö on katkennut ja NATO aikoo edetä yksin.

Suunnitelmasta päätetään aikana, jolloin puolustusmäärärahat ovat tiukoilla. Obaman hallinto on luvannut leikana puolustusbudjettiaan sadoilla miljardeilla dollareilla seuraavan vuosikymmenen aikana. Euroopassa hallitukset taistelevat taantumaa vastaan ja euron puolesta. Euroopan parlamentin puolustus- ja turvallisuusalivaliokunnan jäsen Tarja Cronberg on kriittinen ohjuspuolustukseen sitoutumisessa näissä olosuhteissa.

'Emme tiedä järjestelmän kokonaiskustannuksia. NATOn mukaan tarvitaan 200 miljoonaa IT- ja ohjausjärjestelmään, koko ohjuspuolustuksen on arvioitu maksavan peräti 20 miljardia ennen käyttöönottoa. Olisi edullisempaa keskittyä neuvotteluihin Iranin ydinohjelmasta Bagdadissa ja siten torjua ydinhyökkäyksen uhkaa', korostaa Cronberg, joka johtaa Euroopan parlamentin Iran-valtuuskuntaa.

Cronberg muistuttaa, että EU:ssa on edistetty puolustusyhteistyötä voimavarojen säästämiseksi. Ideana on jakaa puolustusresursseja ja välttää päällekkäisyyksiä jäsenmaiden armeijahankinnoissa. Yhteistyötä tulee kehittää edelleen tiiviimmäksi myös strategisen suunnittelun osalta. Ohjuspuolustusjärjestelmä ei edistä eurooppalaista puolustuskoordinaatiota eikä yhteistä puolustuspolitiikkaa.

'Tarvitsemme perusteellista keskustelua ohjusjärjestelmän tarpeesta ja sen kustannuksista EU-jäsenmaille EU:n korkean edustajan Ashtonin johdolla. Tärkeintä on selvittää ohjuspuolustuksen kokonaiskustannukset ja onko EU-mailla halua sitoa määrärahoja hankkeeseen talous- ja finanssikriisin aikana. Epäilen, onko tämä edullisin tapa edistää Euroopan turvallisuutta',
sanoo Cronberg.

» Takaisin

» Sivun alkuun