Tiedotteet

Cronberg: Eläkerahojen epäeettinen sijoittaminen kiellettävä 26.4.2012

Suomalaisten eläkesäästöillä tuetaan tuoreen asevientiraportin mukaan ydinasetuotantoa

Suomen Rauhanliiton hallituksen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Tarja Cronberg perää Suomen eläkevakuutuslaitoksille ja pankeille Norjan valtion sijoitusrahaston eettisten periaatteiden kaltaista järjestelmää, joka kieltää varojen sijoittamisen yrityksiin, joiden toiminta ei täytä järjestelmän edellyttämiä kriteereitä.
- Suomalaisten investoijien tulee tuntea yhteiskuntavastuunsa ja panostaa Norjan tavoin vastuullisuuteen ja eettisyyteen, Cronberg sanoo.

Tutkimusverkosto SaferGlobe Finlandin tänään Tšernobyl-päivänä julkaiseman Suomen asevienti 2010 -raportin mukaan ay-liike, eläkevakuutuslaitokset, kirkko ja pankit tekevät joko suoria tai epäsuoria sijoituksia suomalaisten varoin ydinaseita valmistaviin yhtiöihin. Esimerkiksi Ilmarinen, jonka vastuulla on 870 000 suomalaisen lakisääteinen eläketurva, on sijoittanut eläkevaroja suoraan kahteen ydinaseita tuottavaan yritykseen: EADS ja BAE Systems.

Kuntien eläkevakuutus Keva, kirkko ja ay-liike sijoittavat ydinaseiden valmistajiin epäsuorasti. Kevalla on rahastosijoituksia Barclays-pankkiin ja Credit Suisseen, jotka sijoittavat ydinaseita valmistaviin yhtiöihin.

Nordea ei näe vastuullisen sijoittamisen johtajan Sasja Beslikin mukaan ydinasesijoituksissaan mitään väärää, sillä ydinaseita vastaan ei ole kansainvälisesti ratifioitua sopimusta. Nordea ja Ilmarinen ovat allekirjoittaneet YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet.

- Kun Euroopan unionin asekaupan yhteistä kantaa lähitulevaisuudessa tarkistetaan, tulisi siihen sisällyttää erikseen kriteeri ydinaseettomuudesta ja estää sekä suorat että epäsuorat investoinnit ydinaseiden valmistukseen, Cronberg toteaa.

Suomen Rauhanliitto on Suomen vanhin rauhanjärjestö, joka kuuluu kansainväliseen, ydinaseiden täyskieltoa ajavaan Abolition 2000 -kampanjaan.

Suomen asevienti 2010 -raportti.

» Takaisin

» Sivun alkuun