Tiedotteet

Ydinaseiden leviäminen on estettävä 28.11.2011


Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja Tarja Cronberg vaatii EU:a käyttämään diplomatiaa pakotteiden sijaan.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n marraskuun alussa julkistaman raportin mukaan Iranilla olisi ollut ennen vuotta 2003 erityinen ohjelma ydinräjähteen kehittämiseksi. Kyseisen ohjelman uskotaan olevan osittain vielä käynnissä.

Iran-raportin päätelmiin on suhtauduttu maailmalla vaihtelevasti. Valtiot, jotka pitävät Irania vihollisenaan, katsovat, että raportti antaa uskottavan todistuksen ydinaseiden olemassaolosta. Näin totesi myös IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano. Toiset mielestä raportti ei sisällä paljoakaan uutta tietoa, eikä varsinkaan todisteita ydinasemateriaalista.

Yhdysvallat ja Kanada ovat jo kohdistaneet uusia pakotteita. Ranskan ja Iso-Britannian vaatimuksesta EU päättää lähipäivinä omista pakotteistaan.

Rauhantutkimuslaitoksen entinen johtaja Tarja Cronberg katsoo, että Iran on ajettu nurkkaan. Pakotteet eivät hänen mielestään ole ratkaisu ydinaseuhkaan.
”Iranin näkökulmasta olisi varmasti helpointa irrottautua ydinsulkusopimuksesta. Se todennäköisesti johtaisi siihen, että maa hankkisi ydinaseita. Ei ole järkevää päästää nyt sulkusopimuksen sisällä olevaa maata sen ulkopuolelle. Onneksi Iran on päättänyt toistaiseksi pysyä sopimuksen sisällä.”

Maailmassa on neljä valtiota, Intia, Pakistan, Israel ja Pohjois-Korea, jotka ovat kehittäneet ydinaseita sulkusopimuksen ulkopuolella. Maita on yritetty ydinsulkusopimuksen tarkistuskokouksissa saada takaisin sopimuksen piiriin siinä onnistumatta.
”Jos Iran siirtyisi sopimuksen ulkopuolelle, olisi ydinaseiden leviäminen tosiasia”, Cronberg lisää.

Iran on väittänyt, että sen ydinteknologian kehittäminen tähtää rauhanomaisiin tarkoituksiin. Cronbergin mukaan tässä piilee ydinsulkusopimuksen suuri ongelma.
”On erittäin vaikea vetää rajaa siihen, milloin maa kehittää ydinteknologiaa rauhanomaisiin tarkoituksiin, ja milloin sotilaallisiin. IAEA:n raportti on tästä hyvä esimerkki”, hän huomauttaa.

Tiukempien sanktioiden sijaan Cronberg vaatii, että diplomatialle annetaan mahdollisuus. Iran tulisi hänen mukaansa saada yhteistyöhön IAEA:n kanssa, ja kansainvälisten asiantuntijoiden tulisi saada pääsy kaikkiin Iranin laitoksiin.

Cronberg varoittaa kauhuskenaariosta.
”Lähi-idässä ja Afrikassa on useita maita, jotka ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa ydinteknologian rauhanomaiseen kehittämiseen. Tällöin Lähi-itään syntyisi useita kynnysvaltioita, jolloin ydinsodan todennäköisyys maailmassa kasvaisi”.

» Takaisin

» Sivun alkuun