Tiedotteet

Cronberg maalaa Suomesta luomun edelläkävijää 9.9.2011


Maabrändiryhmän ehdotuksia selvittävä europarlamentaarikko Tarja Cronberg on koonnut eväät, joilla Suomen maatalous saadaan ”melkein luomusta” vihreäksi.

Maabrändiryhmän ehdotuksia selvittävä europarlamentaarikko Tarja Cronberg on koonnut eväät, joilla Suomen maatalous saadaan ”melkein luomusta” vihreäksi.

Suomen maabrändityöryhmä kirjasi tavoitteisiinsa, että puolet Suomen maataloustuotannosta olisi luonnonmukaista vuoteen 2030 mennessä. Luomuselvitystä laatinut Tarja Cronberg totesi sen olevan mahdollista puhuessaan tänään Euroopan Vihreiden kesäyliopistossa Frankfurt am Oderissa.

”Suomesta voi tulla johtava luomumaa niin imagoltaan, tutkimukseltaan kuin tuotannoltaankin. Tällä hetkellä kulutus kasvaa voimakkaasti ja kauppaketjut ovat heränneet”, toteaa Cronberg.
Hänen mukaansa johtopaikan saavuttaminen edellyttää kuitenkin tiivistä yhteistyötä maanviljelijöiden, tutkijoiden, teknologian, tuotannon ja vientiteollisuuden kesken.

Selvityksessään Cronberg havaitsi esteitä, jotka on ylitettävä luomujohtajuuden saavuttamiseksi.
”Suomessa on lähdetty siitä, että suomalainen ruoka on melkein luomua. Luomutuotanto on nähty uhkana puhtaalle suomalaiselle ruoalle”, Cronberg hämmästelee.

Vaikka suomalaiset kuluttajat ovat jo havahtuneet ostamaan luomua, sitä on vain yksi prosentti kotimaisesta ruoasta. Euroopan keskiarvo on kaksi prosenttia. Tanska johtaa tilastoja seitsemällä prosentilla.

Luomun tutkimuksessa Suomella on paljon tehtävää. Ravitsemustieteiden johtavassa maassa luomututkimukseen suunnatut varat ja muut resurssit ovat vähentyneet vuosi vuodelta. Suomi loistaa poissaolollaan kansainvälisissä tutkimusverkostoissa.

Brändityöryhmän ehdotus Luomuinstituutin perustamisesta Mikkeliin on Cronbergin mielestä tärkeä askel kohti kansainvälistä brändiä ja edelläkävijyyttä.

» Takaisin

» Sivun alkuun