Tiedotteet

Itä-Suomesta vauhtia Venäjän uuteen talouteen 14.9.2011


Venäjän talouden murros luo uutta kysyntää, joka tarjoaa Itä-Suomen osaamiselle käyttöä ja työpaikkoja.

Venäjän talouden murros luo uutta kysyntää, joka tarjoaa Itä-Suomen osaamiselle käyttöä ja työpaikkoja.

Presidentti Medvedevin lanseeraaman talousuudistuksen tavoitteena on muuttaa Venäjä sotateollisuudesta siviilitalouteen. Siirtymää hidastaa tavoitteiden, innovaatiojärjestelmien ja resurssien puute. Pohjois-Karjalan Venäjä-foorumissa tänään puhunut europarlamentaarikko Tarja Cronberg kannusti Suomea, ja erityisesti Itä-Suomea, tarttumaan tilaisuuteen ja tarjoamaan osaamistaan.

”Meidän kannattaa ehdottomasti olla mukana kehittämässä Venäjän kansallista innovaatiojärjestelmää. Jos kykenemme raaka-aineiden viennin ja kulutustavaroiden tuonnin sijaan viemään osaamistamme, olemme vahvoilla Venäjän rajaseudun markkinoilla”, Cronberg vakuuttaa.

Venäjän vientiin soveltuisivat ennen kaikkea energiatehokkuuteen, ekologiseen rakentamiseen, palveluiden järjestämiseen, tieto- ja viestintätekniikkaan ja käyttäjälähtöisyyteen liittyvät hankkeet.
”Itä-Suomella ja Pohjois-Karjalalla on annettavaa myös energia- ja metsäosaamisessa, nanoteknologiassa tai vaikkapa kansalais- ja kylätoiminnassa”, Cronberg lisää.

Suomi on yhä monelle venäläiselle ensimmäinen ulkomaan matkakohde.
”Voimme tuottaa miljoonille venäläisille ensimmäisen ulkomaan kokemuksen. Uusi nopea junayhteys helpottaa tätä, viisumivapaus helpottaisi vielä enemmän.”

Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden lisäksi Venäjä hyötyy yhteistyöstä Euroopan unionin kanssa. Euroopan parlamentissa heinäkuussa aloittanut Cronberg tuo rajaseudun kokemuksensa parlamentin Venäjä-valtuuskuntaan.

”Venäjä-yhteistyössä on paljon aineksia, joissa EU:n ja paikallistason intressit kohtaavat ja konkretisoituvat. Tätä haluan edistää valtuuskunnassa”, sanoo Cronberg tavoitteestaan.

» Takaisin

» Sivun alkuun