Tiedotteet

Euroopalla tilaisuus luopua ydinaseista 23.9.2011


Taktisten ydinaseiden alasajo edistää strategisten aseiden riisuntaa, totesi Tarja Cronberg puhuessaan Oulun Vihreiden tilaisuudessa eilen.

Euroopan unionin turvallisuusstrategian mukaan Eurooppa ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä vauras, turvallinen ja vapaa. Siinä mainittuihin uhkiin, kuten terrorismiin, joukkotuhoaseiden leviämiseen, toimintakyvyttömiin valtioihin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen, ei voida vastata ydinaseiden avulla.

”Keskeinen uhka on, että ydinaseita päätyy terroristien käsiin. EU:lla olisi nyt tilaisuus osoittaa johtajuutta ja luopua ydinaseista. Ydinaseettomuus olisi äärimmäisen tärkeää Euroopan turvallisuuden kannalta. Meidän on syytä asettaa se tavoitteeksi”, esittää EU-parlamentin jäsen Tarja Cronberg, joka toimii myös Rauhanliiton puheenjohtajana.

Cronbergin mukaan tärkeä askel ydinaseriisunnan tiellä olisi taktisten ydinaseiden vähentäminen. Niitä on paljon Suomen lähialueella.

”Jos Naton taktiset ydinaseet poistettaisiin Euroopasta, Venäjä voitaisiin ehkä saada vähentämään merkittävästi omia aseitaan. Aseiden leviämisen uhka vähenisi ja niiden uusimisen kierre katkaistaisiin. Yhdysvaltain tulisi tehdä päätös taktisten ydinaseiden poistamiseksi Euroopasta. USA on ollut tähän valmis, mutta edellyttänyt liittolaisten hyväksyntää. Ainoastaan kolme maata, Ranska, Unkari ja Liettua, ovat vastustaneet”, kertoo Cronberg.

Ohjuspuolustusjärjestelmä lisää asevarustelua ja vastakkainasettelua. Eurooppaan on kaavailtu ohjuskilpeä erityisesti Iranin ydinasehankkeen vuoksi. Iran on tämän johdosta ryhtynyt rakentamaan omaa järjestelmäänsä, ja esimerkiksi Kiina modernisoi ja lisää ydinaseistustaan.

”Eurooppaan ei kohdistu mitään sellaista uhkaa, joka voitaisiin ohjuspuolustuksella ratkaista. Ohjuspuolustus saattaa myös lisätä ydinsodan riskiä. Sellaisen omaavalla maalla on ainakin teoreettinen mahdollisuus ydinsodan voittamiseen”, Cronberg toteaa.

» Takaisin

» Sivun alkuun