Tiedotteet

Cronberg Niinistölle: Itsensä työllistävien sosiaaliturva vaatii erilaisia ratkaisuja 20.5.2014

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö haluaa parantaa itsensä työllistävien sosiaaliturvaa kesäkuun minihallitusneuvotteluissa. Niinistön mielestä lainsäädäntöä on ensi askeleena uudistettava niin, että itsensä työllistävä saa aina työntekijän kaltaisen oikeuden sosiaaliturvaan.

- On hyvä että etsitään ratkaisuja, mutta tässäkään tapauksessa yksi ratkaisu ei ole riittävä, sanoo Tarja Cronberg ja viittaa opetus- ja kulttuuriministerin toimeksiannosta tekemäänsä selvitykseen ja hallitusohjelmatavoitteisiin taiteilijoiden toimeentulosta.

- Niinistön esittämä ratkaisu työntekijän sosiaaliturvasta on hyvä niille itsensä työllistäville, joilla on jatkuvasti toimeksiantoja samalta asiakkaalta. On paljon ryhmiä - kuten kirjailijat, taidemaalarit ja freelance-toimittajat, joille tällainen ratkaisu ei sovi, koska sotua maksavaa toimeksiantajaa ei ole. Nämä ryhmät eivät saa pudota uusien ratkaisujen luomiin kuiluihin, selventää Cronberg.

Cronberg ehdottaa selvityksensä pohjalta, että vapaiden taiteilijoiden ja toimittajien sotu organisoidaan Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen kautta. Mela hoitaa jo apurahansaajien sosiaaliturvaa ja järjestelyt olisivat siksi helppoja. Mela on myös valmis ottamaan itsensä työllistävät jäsenikseen ilman, että siitä koituu kuluja valtiolle.

- Melalle on myös vaihtoehto, Saksan malli. Siinä sosiaaliturva on yhteinen eikä riippuvainen yksittäisen työntekijän toimeksiannoista, Cronberg esittelee ratkaisuja.

Saksassa on toiminut vuodesta 1983 vapaiden taitelijoiden ja toimittajien sosiaaliturvarahasto. Siinä sekä työn tilaajat että työntekijät maksavat osansa työntekijöiden sosiaaliturvasta, osan kustantaa valtio. Tilaajat määritellään erikseen ja niitä voivat olla painotalot, sanomalehdet ja muun muassa galleriat

» Takaisin

» Sivun alkuun