Blogit

Mars kalakukkotalkoisiin 21.5.2014

Tiedotusvälineissä uutisoitiin äskettäin, että EU:n nimisuojavaatimukset olisivat lopettaneet kalakukon valmistuksen lähes kokonaan. Kukkoa myydään muilla nimillä, sillä EU:n määritelmä kalakukolle on kovin tiukka. Jos hyväksytystä reseptistä poikkeaa, on tuotteelle keksittävä toinen nimi.

Vain 10-20 prosenttia kalakukoista kantaa APT-merkintää, joka kertoo kyseessä olevan perinteinen kalakukko. Jos ostaa merkitsemätöntä kukkoa, savolainen tarjoaa vieraalleen ahven- tai muikkukukkoa. Se ei ole aivan sama asia kuin kalakukko. Ikävää on myös, ettei matkailija löydä savolaiseksi herkuksi mainostettua kalakukkoa ongelmitta, vaan joutuu päättelemään, mikä muista kukoista olisi se oikea.

Ruokakulttuurin arvokas pääoma kärsii, vaarana on, etteivät tulevat sukupolvet enää tunne kalakukkoa. Samalla häviää osa alueellista identiteettiä ja kulttuuria. Se on tärkeä voimavara myös tulevaisuudessa, myös kansainvälisillä markkinoilla erilaisuus on vahvuus.

Tilanne on harmillinen, nimisuojanhan on pitänyt nimenomaan suojata perinteisen kalakukon tekijöitä väärennöksiltä. Nimisuoja on tässä tapauksessa kääntynyt itseään vastaan. Tällä hetkellä Kuopiosta on helpompi ostaa toista eurooppalaista nimisuojattua perinneruokaa, feta-juustoa.

Tiukka määritelmä ei myöskään sovi kukkoperinteen monimuotoisuuteen. Kukko voidaan perinteisesti tehdä joko ahvenesta tai muikusta, on lanttukukkoa, hiivaa ja kaurahiutaleita käytetään tai sitten ei.

Kalakukon kapeasta määritelmästä ei hyödy myöskään kukaan. EU ei halua pitää kiinni nimisuojasta, joka suojaa tuotetta, jota ei juuri ole. Niin Savo kuin Suomikin haluavat suojella perinteistä ruokakulttuuria, se vaatii ruokakulttuurin säilymistä.

Korjausliike vaatisi nyt nimisuojan väljentämistä. Prosessi kestäisi arvioiden mukaan muutamia vuosia. Työ ei ole kuitenkaan kohtuuton. Niin Suomi, Savo, Itä- ja Pohjois-Suomen EU-edustusto kuin suomalaiset europarlamentaarikot voivat olla aktiivisia asian vauhdittamisessa. Ensi parlamenttikaudella on käytävä kalakukkotalkoisiin.

Julkaistu alun perin Uuden Suomen blogissa.

» Takaisin

» Blogiarkisto

Tarjan muut blogit

» Sivun alkuun