Blogit

Mietteitä mattolaiturilta 6.8.2013

Suomen tulevaisuus on Euroopassa, kukaan ei pärjää yksin. Pohjoismaiden vaihtoehtoa ei enää ole vaan pohjoismainen yhteistyö on Euroopan sisällä. Naapureista Norjaan kannattaisi liittyä, jos he huolisivat. Venäjä ei ole vaihtoehto.

Tässä vain muutamia ajatuksia, joita esitin Helsingin Kaivopuiston Mattolaiturilla kuohuu -tapahtumassa heinäkuussa. Auringonpaisteessa meren äärellä ja samppanjan kuohuessa laseissa tuntuu Euroopan kuohunta hyvinkin kaukaiselta ja epätodelliselta. Tarkastellaanpa kuitenkin Euroopan tilannetta hetki hieman lähemmin.

Eurooppalaisen yhteistyön tulevaisuuden kannalta on tärkeää pitää erillään euro ja Euroopan unioni. Nämä sekoittuvat jatkuvasti. Ensimmäinen on kuitenkin 17 maan yhteisvaluutta ja toinen 28 maan poliittinen unioni. Useat asiantuntijat povaavat, että euro kaatuu. Suomen gallup arvioi hiljattain, että myös enemmistö kansalaisista uskoo näin tapahtuvan. Toivon, että euro säilyy, mutta jos ei, niin se ei saa viedä EU:ta mennessään. Euroopan yhdentyminen on rauhan – ei rahan projekti.

Euroyhteistyöllä on Suomen kannalta toinenkin ongelma, ei vain epävarmuus sen tulevaisuudesta. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka on eurossa. Suomi on jäänyt ulos sodanjälkeisestä pohjoismaisesta yhteistyöstä. Eurossa ehkä paras ystävä on jälleen kerran Saksa.

Euroopan yhteisön suurin anti Suomelle on ollut turvallisuus. Tällä yhteistyöllä on saatu aikaan tilanne, jossa ei ole todennäköistä, että maat olisivat uhka toisilleen. Ei myöskään ole todennäköistä, että esimerkiksi Venäjä muodostaisi sotilaallisen uhkan EU:n jäsenmaalle.

Euroopan turvallisuusuhkat tulevat tällä hetkellä sisältä päin. Unioni on jo jakautunut köyhään etelään ja rikkaaseen pohjoiseen. Kaikki aluekehitys- ja koheesio-ohjelmat eivät ole pystyneet tasoittamaan eroja, jotka nyt kärjistyvät voimakkaan lainanoton takia. Euroopan suurimman ongelman tällä hetkellä muodostaakin kriisin säästötoimien tuloksena nuorisotyöttömyys. Suomessakin se on ongelma, mutta mittasuhteet ovat aivan toiset kuin Espanjassa ja Portugalissa, jossa joka toinen nuori on työttömänä. EU yrittää ratkaista ongelmaa nuorisotakuun avulla, mutta se ei paljon auta, jos uusia työpaikkoja ei synny. Ja työpaikkoja ei synny, niin kauan kuin pk-yritykset eivät saa lainaa.

Maanosa uhkaakin menettää noin 15 miljoonaa nuorta, joista osa syrjäytyy, osa siirtyy ulkomaille. Jo nyt portugalilaiset koulutetut nuoret ovat lähteneet Brasiliaan. Kun Afrikassa aikaisemmin nuoret etsivät töitä Euroopasta, nyt eurooppalaiset nuoret hakeutuvat sinne töihin.

Mutta mistä sitten töitä? Mitkä maat ovat Euroopassa työllisyydessä pärjänneet parhaiten? Vastaus on Itävalta ja Saksa. Molemmat ovat panostaneet uusiutuvaan energiaan. Itävalta on ollut uusiutuvan energian, erityisesti puuenergian edelläkävijä, ja Saksa on luopumassa ydinvoimasta. Saksaan on syntynyt yli 300.000 uutta työpaikkaa vihreään talouteen. Itävallassa ala työllistää jo lähes 200.000 ihmistä. Myös Suomessa Cleantech on tällä hetkellä suurempi työllistäjä kuin metsäteollisuus.

Ja mattolaitureillakin pestään mattojen sijasta eurokriisipyykkiä.


Julkaistu Uusi Suomi -blogissa

» Takaisin

» Blogiarkisto

Tarjan muut blogit

» Sivun alkuun