Blogit

Toivoa Iranin vaalien jälkeen 18.6.2013

Viikonloppuna Iranissa käytiin presidentinvaalit. Käytännössä kansa sai äänestää joko hyvin konservatiivisten tai vähemmän konservatiivisten ehdokkaiden välillä. Ehdokkailla nähtiin lähinnä sävyeroja. Suurta toivoa muutokseen maassa ei siis ollut, sillä uudistajamieliset oli karsittu hyväksyttyjen ehdokkaiden joukosta. Yli kuudestasadasta presidenttiehdokkaaksi havitelleesta henkilöstä virallisiksi ehdokkaiksi kelpuutettiin lopulta kuusi. Esimerkiksi kaikki kolmisenkymmentä ehdokkaaksi pyrkinyttä naista karsittiin listalta ennakkoon.

Tätä taustaa vasten vaalitulosta voidaankin pitää positiivisena yllätyksenä. Vaalit voittanut Rohani pitää laskea konservatiivien ryhmään, mutta hän on kuitenkin kuudesta ehdokkaasta uudistushenkisin. Samoin hän suhtautuu länsimaihin maltillisemmin kuin muut ehdokkaat ja selvästi maltillisemmin kuin alunperin gallupeissa korkealla ollut ydinneuvottelija. Jos joltakulta ehdokkaista voi odottaa avautumista ja muutosta, on se varmasti juuri Rohani. Hänen oli lähes koko kampanjan ajan gallupeissa melko matalalla, eikä hän saanut kansainvälisessäkään mediassa juurikaan tilaa. Hän raportoi useaan kertaan, että esimerkiksi hänen vaalisivujaan häirittiin. Viimeisellä viikolla esimerkiksi sosiaalisessa mediassa näkyi merkkejä Rohanin aseman nousussa, mutta silti voitto ensimmäisellä kierroksella oli yllätys.

Ennen vaaleja puhuttiin paljon siitä, että vaalituloksella ole juurikaan merkitystä, koska valta säilyy kuitenkin ylimmällä johtajalla Ali Khameneilla. Näin pitkälti on, mutta tulkinta yksinkertaistaa liikaa. Vaikka ylimmällä johtajalla on lopullinen päätösvalta, hän ei puutu presidentin jokaiseen päätökseen. Lisäksi presidentillä on merkittävä rooli esimerkiksi juuri ulkosuhteiden hoidossa.

Tuskin kukaan väittää, että väistyvä presidentti Ahmedinejad ei olisi jättänyt Iranin politiikkaan jälkeään hallintokaudellaan. Hänen aikanaan esimerkiksi Iranin ihmisoikeustilanne on heikentynyt selvästi. Tämä on yksi niistä asioista, joihin toivon Rohanin vaikuttavan ja joissa toivon hänen kääntävän Iranin suuntaa. Ensimmäinen selkeä askel tätä tavoitetta kohti olisi poliittisten vankien vapauttaminen. Euroopan parlamentissa odotamme erityisesti Saharov-sananvapauspalkittujen Nasrin Sotoudehin ja Jafar Panahin tuomioiden ja matkustuskieltojen kumoamista.

Julkaistu Vihreässä blogissa

» Takaisin

» Blogiarkisto

Tarjan muut blogit

» Sivun alkuun