Blogit

Politiikka ei pitkästytä Vallan linnakkeessa 13.6.2013

Norjalaiset ystäväni Anne ja Alf eivät koskaan katso TV:tä. Siksi olen hämmästynyt kun he jo sunnuntai-iltana muistuttavat, että huomenna tulee Vallan linnake, täytyy muistaa panna televisio päälle hyvissä ajoin.

Vallan linnake, tanskalainen tv-sarja on saanut kiihkeitä faneja Pohjoismaiden lisäksi ympäri Eurooppaa. Mikä saa ihmiset innostumaan TV-sarjasta, jossa pääosaa näyttelee politiikka ja poliitikko? Aikana, jona ihmiset arvostavat poliitikkoja ja politiikkaa yhä vähemmän.

Birgitta Nyborg on sarjan kolmannella kaudella - joka Tanskassa ja Suomessa juuri on näytetty - entinen pääministeri ja eronnut kahden lapsen äiti. Oman puolueensa konservatiiviseen linjaan pettyneenä hän on perustanut oman puolueen ja taistelee paikasta politiikan areenalla. Birgitte onnistuu ja puolue nousee vaa'ankieliasemaan uutta hallitusta muodostettaessa. Birgitte voi halutessaan nousta uudelleen pääministeriksi. Suomalaisesta näkökulmasta kehitys kuulostaa hurjalta, vaikka Perussuomalaiset ovatkin onnistuneet mylläämään puoluekenttää.

Tanskassa sen sijaan pieni puolue on usein ollut vaa'ankieliasemassa. Hiljattain perustettiin uusi puolue, Ny Alliance, joka varmaan ollut Birgitten Uusien Demokraattien innoittajana.


Sarjan uskottavuus ei tule kuitenkaan puoluekentän tarkasta kuvaamisesta. Sen ansio on enemminkin politiikan pelin, motiivien, juonitteluiden ja politiikan ympärillä pyörivän mediamaailman kuvaamisessa. Sarjassa on nähty, miten painostetaan joku puolue tulemaan yhteiseen rintamaan, miten ideat siirtyvät puolueilta toiselle ja miten julkisuuspeli voi auttaa tai tuhota poliittiset päämäärät.

Sarjan esimerkit lisäävät demokratian oikeiden pelisääntöjen ymmärtämistä. Politiikan teosta se varmasti kertoo enemmän kuin keskimääräinen yhteiskuntaopin kurssi. Suosittelen jo tästä syystä sarjaa ainakin kaikille kyseisiä kursseja pitäville opettajille.

Sarja kuvaa raadollisestikin median roolia. Toisaalta on se todellisuus, jossa politiikkaa tehdään ja neuvotteluja käydään. Mutta median todellisuus on toinen. Siinä politiikka on henkilöitynyttä ja henkilöiden väliset riidat nousevat median pääsisällöksi. Media kuvaa kyllä politiikkaa, mutta ei todenmukaisesti. Ei sarjassa, mutta ei oikeassa elämässäkään. Median kaupallistumisen paineita kuvataan sarjassa myös onnistuneesti.

Tanskalaisten TV-sarjojen menestys perustuu kaikista eniten siihen, kuinka arkielämä tulee poliitikkojen - tai poliisien – elämään: huono omatunto lapsista, ei aikaa miesystävälle, sitoutumisen pelko. Kun Annen ja Alfin kanssa katoimme sarjan maanantai-iltana, Birgitte oli keskellä rintasyöpäkriisiä. Tieto ei Birgitten toiveista huolimatta pysy salassa vaan päätyy lehdistölle. Birgitten on tiedotettava asiasta itse. Samastuin hänen tilanteeseensa täydellisesti. Myös oma rintasyöpädiagnoosi aiheutti pelkoa siitä, kuinka kauan pystyn pitämän asian salassa. Ja pystynkö jatkamaan työtäni vai joudunko vetäytymään kesken kaiken. Ja jos asiasta on kerrottava, koska se on tehtävä?

» Takaisin

» Blogiarkisto

Tarjan muut blogit

» Sivun alkuun