Blogit

Vihreää taloutta ja punaisia pitsiliinoja Uralilla 26.3.2013

Perm Uralilla, 28 tunnin junamatkan päässä Moskovasta. Puhun Teknillisen yliopiston opiskelijoille Vihreästä liikkeestä Suomessa ja Euroopassa. Historia Koijärvestä Pekka Haaviston presidenttikampanjaan tuntuu jatkuvalta riemuvoitolta. Vihreä liike Venäjällä on henkitoreissaan.

Täällä ajatus Vihreästä taloudesta olisi tärkeämpi kuin missään. Permin alueen talous perustuu kuitenkin vain öljyyn ja sotateollisuuteen. Joka sekin on niin vanhenevan työvoiman kuin teknologian kanssa suurissa ongelmissa. Yliopistosta valmistuvat nuoret lähtevät joko ulkomaille tai töihin uusiin palvelualojen bisnes yrityksiin. Ravintoloitsijoiksi, muotiliikkeisiin, mediayrityksiin.

Tein täällä kylmän sodan jälkeen tutkimusta sotateollisuuden konversiosta, siirtymisestä siviilituotantoon. Osa on siinä onnistunut, osa tekee vielä epätoivoisesti rakettimoottoreita vaikka markkinoita ei löydy, osa on mennyt konkurssiin.

Arki on muuttunut. Ennen täysin ulkomaailmalta suljetussa kaupungissa on nyt ranskalaisia ravintoloita jotka tarjoilevat grillattuja kampasimpukoita. Nuoret opiskelijatytöt muistuttavat pariisittaria korkeissa koroissaan. Mainoksia on kaikkialla. Isäntäväkeni lapsenlapsista toinen tekee väitöskirjaa Oxfordissa ja toinen opiskelee Espanjaa Barcelonassa.

Junakulttuuri muuten on Venäjällä voimissaan. Ravintolavaunussa oli punaiset pitsiliinat ja diskovalot.

» Takaisin

» Blogiarkisto

Tarjan muut blogit

» Sivun alkuun