Blogit

Ystävyys ohjuspuolustuksessa romahti 19.10.2012

Naton Lissabonin huippukokouksessa 2010 Venäjä julistettiin tärkeäksi kumppaniksi juuri ohjuspuolustuksessa. Nyt ystävyys on väljähtynyt ja luottamuspula on lähes täydellinen.

Yhdysvallat ja Venäjä toimivat erilaisin ajattelumallein. Keskustelu on usein vaikeaa ja rituaalinomaista. Kylmän sodan tunnelma ei ole kaukana. Venäjälle tärkeää on sen ydinasepelote. Maan asema suurvaltana on riippuvainen ydinaseista. Yhdysvallat, Nato ja muut länsimaat näkevät asiat toisin. Ydinaseet ovat taka-alalla, vaikka Natolla on ydinaseita. Venäjä ei ole lännelle vihollinen, pahin uhkakuva on heikko Venäjä.

Naton suunnitelma Euroopan ohjuspuolustuksesta on kiristänyt maiden välejä. Lännen haaste ohjuspuolustuksen suhteen on vakuuttaa Venäjä siitä, ettei puolustus ole kohdistettu sitä vastaan. Nato tarjoaa asiassa poliittisia vakuuksia. Venäjä kuitenkin näkee, että ohjuskilpi voi tulevaisuudessa romuttaa Venäjän ydinpelotteen. Venäjälle eivät riitä lännen poliittiset lupaukset, vaan se haluaa kirjata vakuudet kansainväliseen sopimukseen. Taustalla on vuonna 1972 solmittu ABM-sopimus, jonka Yhdysvallat irtisanoi yksipuolisesti 2002.

Keskustelu Naton ohjuspuolustuksesta on osin ennenaikaista. Järjestelmässä on merkittäviä teknologisia heikkouksia, ja talouskriisissä olevat maat eivät tule sitomaan määrärahojaan puolustuksen suurhankkeeseen.

Jos Naton ohjuspuolustus toteutetaan ongelmista huolimatta, on Suomen näkökulmasta mielestäni kaksi vaihtoehtoa. Joko hankkeesta pyritään tekemään yhteinen Venäjän kanssa, tai sitten luodaan uusi kansainvälinen 'ABM-sopimus' Venäjän ja lännen välillä. Tärkeintä on varmistaa, että kiista ei johda uuteen vastakkainasetteluun ja kilpavarusteluun Euroopassa.

Luottamusta voi rakentaa myös muilla foorumeilla. Aseriisunta, erityisesti taktisten ja strategisten ydinaseiden riisunta on yksi mahdollisuus. Tosin Naton ohjuspuolustus heikentäisi toteutuessaan Venäjän kiinnostusta ydinaseista luopumiseen. Huolestuttavaa on, että Venäjä ilmoitti juuri viime viikolla, ettei se aio jatkaa vuonna 1991 USA:n kanssa solmittua sopimusta ydin- ja kemiallisten aseiden tuhoamisesta.

» Takaisin

» Blogiarkisto

Tarjan muut blogit

» Sivun alkuun