Blogit

Vaalijärjestelmä. Nyt! 26.1.2012


Lupasin savolaisille tiedotusvälineille asettua ehdolle vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Pohjois-Karjalan vaalipiiristä, jollei vaalijärjestelmää saada oikaistua. Ihan vain muistuttamaan politiikan kyvyttömyydestä tehdä ratkaisuja silloin, kun oma etu on uhattuna! Puoluejohtajat voivat ottaa sanomani haasteena, uhkauksena tai lupauksena, kuinka vain.

Taannoinen ratkaisuni lähteä ehdokkaaksi vuoden 2007 eduskuntavaaleihin Pohjois-Karjalasta vihreällä listalla, ja vielä ilman vaaliliittoa, oli monen mielestä silkkaa hulluutta. Minulle se oli poliittinen protesti. Saamani äänimäärä viesti, että ihmiset arvostivat selkeää ratkaisua. He äänestivät ehdokastaan, eivät taktikoineet. Tätä asiaa kannattaisi tarkkaan punnita, kun monesti kariutuneet vaalijärjestelmäneuvottelut taas aloitetaan.

En ollut vaaleissa ainoa ehdokas, jonka äänestäjät kokivat tulleensa petetyksi. Kaikkiaan hukattiin yli 200 000 ääntä. Tapauksestani ja alueestani, Pohjois-Karjalasta, tuli vuoden 2007 vaalien myötä symboli suomalaiselle demokratiavajeelle. Sain 7 804 ääntä, lähes 12 prosenttia vaalipiirini äänistä, silti putosin eduskunnasta. Pienimmällä äänimäärällä eduskuntaan valitulla oli yli 6 500 ääntä vähemmän. Symboli hyvinkin!

Mikä yhtäläinen äänioikeus? Kysymys on oikeutettu, kun eri osissa maata annetut äänet ovat näin eriarvoisia. Erilaisen kohtelun saavat paitsi alueet, äänestäjät ja ehdokkaat, myös puolueet. Suuret puolueet saavat edustajia enemmän kuin ääniosuuden perusteella kuuluisi, pienet vähemmän. Tässä tilanteessa syntyy aina myös arvopohjaltaan erilaisten puolueiden välisiä vaaliliittoja, eri puolille maata hyvinkin erilaisia.

Monella tapaa vinoutunut järjestelmä ajaa äänestäjät toimimaan ei-toivotusti: joko jätetään äänestämättä tai sitten taktikoidaan – ensisijainen ehdokas vaihdetaan todennäköisimpään läpimenijään. Politiikan uskottavuus kärsii ja ihmisten kiinnostus sitä kohtaan vähenee. Tämän kokemukseni mukaan politiikassa voi olla imua. Ihmisten kiinnostus politiikkaan on mahdollista saavuttaa oikaisemalla vaalijärjestelmä. Nyt!

» Takaisin

» Blogiarkisto

Tarjan muut blogit

» Sivun alkuun