Blogit

Jätteistä luomua! 20.1.2012


Kauhistuin kuullessani luvut! Lähes puolet Euroopassa tuotetusta ruoasta menee haaskuun. Arvioiden mukaan vähittäismyynnissä ja kulutuksessa ruokajätettä kertyy 179 kiloa henkeä kohti vuodessa.

Samaan aikaan maailmassa tarvitaan lisää ruokaa. Muun muassa biopolttoaineen tuotantoa on kritisoitu sillä, että ruoantuotantoon sopivia maa-alueita on siirretty biopolttoainetuotantoon.

Euroopan parlamentissa keskusteltiin tällä viikolla siitä, miten ruoan haaskausta voidaan ennaltaehkäistä. Ruoan tuotannossa syntyy suurta hävikkiä. Unionin kotitalouksien ruokajätteistä 60 prosenttia olisi vältettävissä.

Ensimmäinen tehtävä on parantaa tuotetun ruoan käyttöastetta. Viidennes ruoasta heitetään pois vain siksi, että päiväysmerkinnät aiheuttavat sekaannuksia. Tässä kuluttajien käyttäytymiseen voidaan vaikuttaa.

Ruokajätteen syntymistä voidaan ehkäistä myös paikallisella tuotannolla ja jakelulla. Teknisiäkin ratkaisuja löytyy. Esimerkiksi älypakkauksilla voidaan määritellä yksittäisten tuotteiden käyttöpäivä.

Ehdotetaan myös paluuta vanhaan. Jos ruoan myyntiä irtopainon mukaan lisättäisiin, kuluttajat eivät ostaisi liikaa ruokaa.

Viljelijätkin voivat kantaa kortensa kekoon. Ehdotetaan, että EU:n uuden maatalouspolitiikan keinoin puututtaisiin ruoan haaskaukseen niin tuotannossa, sadonkorjuussa kuin kuljetuksessakin.

Luomuruokaa kritisoidaan siitä, että kuljetuksessa ja vähittäismyynnissä syntyy suurta hävikkiä. Tanskalaiset ovat keksineet tähän innovatiivisen ratkaisun: luomuruokaa jätteistä. Julkiset laitokset siirretään ruokabudjettia kasvattamatta luomuruokaan ja hinnan erotus korvataan vähentämällä jätteitä.

Suomenkin julkisissa laitoksissa, esimerkiksi vanhainkodeissa, joissa jätettä syntyy paljon, voitaisiin seurata jätemääriä, ryhtyä vähentämään niitä ja siirtää rahat luomuruoan ostoon.

» Takaisin

» Blogiarkisto

Tarjan muut blogit

» Sivun alkuun