Blogit

Mikroaaltouunit ja ydinaseet 12.1.2012


Yhdysvaltojen sotilasmenot laskevat dramaattisesti. Presidentti Obama on ehdottanut, että puolustusbudjettia leikataan lähes 500 miljardia dollaria kymmenen vuoden aikana. Vuodelle 2012 puolustusbudjetti on 671 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa jo 37 prosentin vähennystä edelliseen vuoteen verrattuna. Mistä leikataan?

Joukkoja vähennetään, erityisesti Euroopassa. Tänne jää 10 000–20 000 amerikkalaista sotilasta. USA:n katse kääntyy Tyynelle merelle. Eurooppalaiset saavat jatkossa maksaa puolustuksestaan enemmän itse. Löytyykö rahaa?

Nato on hiljattain päättänyt rakentaa ohjuspuolustusjärjestelmän eurooppalaisten jäsenten ylle. Hintaa ei tiedetä. Taloustilanne tuskin sallii puolustusmenojen voimakasta lisäystä. Tämä tukee mitä suurimmassa määrin puolustuksen voimavarojen koordinointia (pooling & sharing).

Kylmän sodan jälkeen amerikkalainen puolustusoppi on lähtenyt siitä, että USA voi käydä kahta alueellista sotaa kerrallaan. Nyt USA vetäytyy sekä Afganistanista että Irakista. Tavoitteena on käydä vain yhtä sotaa. Toivon kuitenkin, ettei se johda siihen, että tämänhetkisessä Iranin tilanteessa sotilaallinen vaihtoehto tulee lähemmäksi.

Amerikkalaiset itse ovat huolissaan siitä, miten sotilasmenojen, erityisesti tutkimusmenojen, väheneminen vaikuttaa maan innovaatioihin ja kilpailukykyyn. Yhdysvalloissa on pitkään elänyt ajatus siitä, että valtio rahoittaa sotilaallista tutkimusta ja kehittämistä, joka myöhemmin on siirtynyt siviilikäyttöön. Tästä esimerkkinä on mikroaaltouuni.

Tutkin kylmän sodan jälkeen USA:n innovaatiopolitiikkaa. Harvardin professorit laskivat yksiselitteisesti, että innovaatioiden kierrättäminen sotilasbudjetin kautta oli kallista eikä välttämättä tuonut markkinoille kilpailukykyisiä uusia tuotteita. Näin voidaan olettaa, että sotilasmenojen tiukka vähentäminen tukee uusia innovaatioita siviilipuolella.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tutkimusmenot säilyvät ennallaan. Lisäksi budjetissa on voimakas panostus ohjuspuolustuksen tutkimukseen.

Mielenkiintoisin kysymys on leikkausten vaikutus USA:n ydinaseohjelmiin. Ristiriistaista kyllä, ydinaseettoman maailman puolesta juuri puhunut presidentti Obama joutui jokin aika sitten hyväksymään merkittävän budjettilisäyksen ydinaseiden modernisointiin. Nyt hänellä olisi hyvät argumentit leikata USA:n ydinasebudjettia. USA:lla on noin 5 000 ydinasetta, joista 2 000 on valmiudessa.

Todennäköisesti modernisointia kuitenkin jatketaan. Naton taktiset ydinaseet voitaisiin tästä huolimatta poistaa Euroopasta.

» Takaisin

» Blogiarkisto

Tarjan muut blogit

» Sivun alkuun