Blogit

Mikä-Mikä-Parlamentti? 30.12.2011


En olisi koskaan uskonut tekeväni työtä Euroopan parlamentissa. Kieltäydyin aina hyvinkin päättäväisesti, kun joku ehdotti, että ”se olisi juuri oikea paikka sinulle, kansainväliselle ja kielitaitoiselle ihmiselle.” Nyt ensimmäisten kuuden kuukauden jälkeen olen tosi innostunut työstäni. Mistä tämä johtuu?

Euroopan parlamentti on mielestäni erikoinen rakennelma. Se on ainoa vaaleilla valittu kansalaisten suora edustus kansainvälisellä tasolla – ainoa koko maailmassa. Se on Euroopan tärkein keskustelufoorumi. Sillä on nyt myös oikeasti paljon valtaa. Kansan edustajien ääntä ei voida enää ohittaa.

Innostukseni ei kuitenkaan johdu siitä, että parlamentin valta on kasvanut. Innostukseni johtuu siitä, että talouskriisin myötä Euroopan ideaa on tarkistettava. Tulossa on joko enemmän tai vähemmän Eurooppaa. Muutos on kaikkien aistittavissa. Talouskriisi on paljastanut euron valuviat, ne on korjattava välittömästi. Parempi budjettikuri ja yhtenäisempi taloushallinto ovat välttämättömiä, jos euro halutaan säilyttää.

Seuraava rajapyykki on yhteinen turvallisuus. Sen vuoksi olen valinnut ulkoasiainvaliokunnan ja turvallisuusvaliokunnan työkentäkseni parlamentissa. Valintoihini on kohdistunut kritiikkiä. Pienen maan etu on kuulemma se, että sen mepit istuvat lakeja säätävissä valiokunnissa. Olen eri mieltä. Juuri nyt on tärkeää, että pienten maiden edustajat seuraavat silmä tarkkana yhteisen ulkopolitiikan ja yhteisen puolustuspolitiikan rakentamista.

Juuri tähän parlamentin valta ei vielä suoraan ulotu. Yhteistä ulkoasiainhallintoa on EU:ssa rakennettu komissioon, päätökset tekee ministerineuvosto. Näissä asioissa parlamentti voi vain kysyä, kommentoida ja suositella. Miksi kansan ääni ei kuulu kunnolla ulkoasioissa ja turvallisuuskysymyksissä?

Euroopan turvallisuus on yhteinen. Kansalaisten äänen kuuleminen parlamentin kautta myös ulkoasioissa ja turvallisuuskysymyksissä on mielestäni Euroopan unionin seuraava askel, ja haluan olla sitä valmistelemassa. Talouskriisi koskettaa jokaisen arkea, mutta siitä puhutaan vaikeasti ymmärrettävällä tavalla. Rauha Euroopassa on asia, jonka jokainen tajuaa. Se on hyvinvointimme perusta. Ja se on taattava myös tulevaisuudessa.

» Takaisin

» Blogiarkisto

Tarjan muut blogit

» Sivun alkuun