Blogit

Olisipa tullut kunnon myrsky! 7.12.2011


Näin viikko sitten oopperan Doctor Atomic. Todella huikea esitys! Harvinaista, että tieteellinen dokumentti voidaan laulaa.

Ooppera käsittelee ydinaseiden syntyä erämaassa. Ydinpommin isä, tohtori Oppenheimer, on valmistautumassa viimeisiin ratkaiseviin testeihin. Toimiiko ydinase? Minkälainen vaikutus sillä on? Kuinka kauas se ulottuu?

Odotettavissa on kuitenkin myrsky, joka voisi estää kokeen tekemisen. Koe kuitenkin tehdään, syntyy ydinase.

Paras anti oopperassa on hienon musiikin lisäksi Oppenheimerin, hänen vaimonsa ja intiaanipalvelijan välinen keskustelu siitä, mistä ydinpommissa oikeasti on kyse. Erityisesti Oppenheimerin alkoholisoitunut vaimo vastustaa koetta.

Tänä päivänä ydinaseen syntyä mietitään uudelleen. Tällä kertaa Iranissa. Onko Iran kehittämässä ydinasetta? Onko se tehnyt ydinpommiin liittyviä testejä? Oppenheimerin jälkeen on jo olemassa viisi hyväksyttyä ydinasevaltiota: Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Saksa ja Ranska. Israel, Intia, Pakistan ja Pohjois-Korea ovat ”laittomia” ydinasevaltioita. Niiden aseet on kehitetty ydinsulkusopimuksen ulkopuolella.

Tehtyä ei saa tekemättömäksi, eikä ydinaseen keksimistä voi peruuttaa. Presidentti Obaman unelmaa ydinaseettomasta maailmasta ei ole helppo toteuttaa, mutta se on välttämätöntä. Jos Iran kehittää ydinaseen, leviävät aseet erityisesti Lähi-idässä. Ydinaseeton vyöhyke onkin Lähi-idän tärkein poliittinen projekti.

Vahinko, ettei myrsky estänyt Oppenheimerin koetta erämaassa!

» Takaisin

» Blogiarkisto

Tarjan muut blogit

» Sivun alkuun