Uutiset

Tanskassa asuva suomalaispoliitikko: "Pitää pystyä elämään normaalia elämää" 17.2.2015

Hannamari Ahonen

Kööpenhaminassa asuvan entisen europarlamentaarikon Tarja Cronbergin mielestä Tanskan poliisi toimi tehokkaasti. Vaikka kuolonuhreilta ei vältytty, Kööpenhaminan tapahtumat osoittivat Cronbergin mukaan, että tiedustelupalvelu toimi. Cronbergin mukaan hänen tanskalaiset ystävänsä jakavat tämän mielipiteen.

- Tiedustelupalvelun toimivuudesta kertoo, että poliisi on ollut tietoinen tekijästä jo aikaisemmin samoin kuin myös Pariisissa oltiin. Iskun tehnyttä miestä ei päästetty sisälle kulttuuritalolle. Vaikka valitettavasti ihmishenki menetettiin, vahingot jäivät kuitenkin rajallisiksi.

Cronberg tuntee tanskalaisen yhteiskunnan hyvin, koska on ollut yli parikymmentä vuotta tutkijana Tanskassa ja muun muassa Kööpenhaminan rauhantutkimuslaitoksen johtajana. Nyt Cronberg työskentelee Tukholman kansainvälisen rauhantutkimuslaitoksen Siprin Euroopan turvallisuusohjelmassa.

- Tämä ei ole yllättänyt Tanskassa viranomaisia eikä muita, vaan on varauduttu tämäntyyppisiin tilanteisiin. Pariisin tapahtumien takia turvallisuustaso on ollut vielä korotettu.

Cronbergin mukaan tanskalaiset korostavat terroriteon jälkeenkin, että kaikki ovat yhtenäisesti tanskalaisten arvojen ja arkielämän takana.

- Pitää pystyä elämään normaalia elämää, niin että ei tehdä liian kontrolloitua yhteiskuntaa. Toki on vaikea kysymys, miten löydetään tasapaino poliisin toiminnan, tiedustelupalvelun, arkielämän ja ennaltaehkäisyn välille.

Israelin pääministeri sanoi, että Israel on kaikkien juutalaisten koti. Cronbergin mielestä Tanskan juutalaisyhteisön edustaja vastasi siihen hyvin, että 'olemme tanskalaisia'.

- Lähtökohta on se, että kaikkien juutalaisten pitää voida asua kaikkialla Euroopassa.

- Poliitikot ovat peruskysymysten parissa pohtiessaan, miten terrorismia voidaan ennaltaehkäistä.

Cronbergin mukaan politiikalla on merkitystä, koska nuorten miesten työttömyys on suurin yksittäinen myös terrorismiin vaikuttava syy. On aina riski, kun nuoret jäävät normaaliyhteiskunnan tavoitteiden ja rutiinien ulkopuolelle.

- Eurooppalaisten yhteiskuntien pitää pystyä integroimaan ihmiset. Se ennaltaehkäisee terrorismia.

Yhteiskuntaan sitouttamisen lisäksi on tärkeää, että poliisi pystyy ennakoimaan potentiaalisia uhkatilanteita.

- Tärkeää myös on, että ääriliikkeisiin kuulumattomat tavalliset muslimit pääsisivät ääneen mediassa ja puolustamaan omia kantojaan. On erittäin vaarallista, jos kokonainen uskontokunta tuomitaan tällaisten iskujen takia.

Vaikka sananvapaus on ehdoton perusoikeus, Cronbergin mielestä inhimillisen kunnioituksen ja suvaitsevaisuuden täytyy kulkea koko ajan sananvapauden rinnalla.

- Kannattaa ainakin miettiä, että ei tietoisesti ärsytetä'. Onko ärsyttäminen ollut tasapuolista? Nyt yksi uskontokunta on ollut pilakuvien kohteena.

Artikkeli on julkaistu Aamulehdessä, Turun Sanomissa, Lapin Kansassa, Pohjolan Sanomissa ja Satakunnan kansassa.

» Uutisarkisto

» Sivun alkuun