Uutiset

Cronberg: Nuorten työttömyys voi vaarantaa yhteiskuntarauhan (HS) 10.6.2013

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Helsingin Sanomien verkossa
http://www.hs.fi/politiikka/a1370828472202?jako=c46dcf9cd490066f4ee422926b22cbc2&ref=fb-share

Euroopan nuorille pitää saada töitä, tai työttömät turhautuvat ja alkavat rettelöidä. Näin pohtii europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr).

'Jos syntyy sukupolvi, jolla ei ole mitään tulevaisuutta, on ihan selvää, että yhteiskuntarauha vaarantuu', hän sanoo.

Hän katsoo, että kriisimaiden nuorilla on kolme vaihtoehtoa: lähteä toiseen maahan töihin, tarttua populistisiin liikkeisiin tai viimeisenä oljenkortena mellakoida kadulla.

'Poliittinen kehitys on nähtävissä jo Kreikassa, missä tuetaan äärioikeistoa.'

HS kertoi tänään maanantaina, että jättityöttömyys riivaa Euroopan nuoria. Kreikassa ja Espanjassa yli puolet 16–24-vuotiaista työvoimaan kuuluvista on vailla töitä. Suomessakin joka viides työvoimaan kuuluva nuori on työtön. Cronberg on puinut nuorten asemaa aiemmin blogissaan.

Hänen mukaansa pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat kipeästi rahaa, jotta ne voisivat työllistää nuoria.

'Pk-yritykset eivät saa pankista lainaa, ja EU:n pitäisi löytää tapoja, joilla näitä yrityksiä tuetaan kriisimaissa', Cronberg sanoo HS:lle.

Vaihtoehtoisesti Euroopan investointipankki voisi sijoittaa yrityksiin, jotka työllistävät nuoria. Jäsenmaiden omistama pankki lainaa rahaa edullisilla ehdoilla hankkeisiin, jotka tukevat EU:n tavoitteita.

Saksa ja Itävalta antavat toivoa. Molemmassa maassa nuoria työttömiä vain 7,6 prosenttia.

EU myös hyväksyi keväällä suosituksen yhteisestä nuorisotakuusta. Euroopan nuorille siis pitäisi tarjota työttömäksi jäämisen jälkeen työ-, opiskelu- tai harjoittelupaikkaa. Tämä pitäisi tehdä neljän kuukauden kuluessa työttömäksi jäämisestä. Kyse on vasta suosituksesta.

'Olen erittäin huolissani, voiko tämä onnistua. Ei ole niitä työpaikkoja, ja koulutuksesta on leikattu.'

Suomessa takuu on voimassa, ja aika on kolme kuukautta.

HS:n haastattelema madridilainen Diego Ruguero, 23, harmitteli, että Espanjassa kaikki toimii suhteilla ja se vääristää työmarkkinoita.

'Totta kai se vaikuttaa. Kriisimaissa on kulttuuri, joka perustuu suhteisiin, mutta tällä hetkellä Espanjassa ei yksinkertaisesti ole työpaikkoja', Cronberg pohtii.

'Jos yleinen talous kohenee, silloin nuorisotyöttömyys ratkeaa. Tässä on se tilanne, että kriisimaissa ei ole mitään tällaista vuoteen näkyvissä.'

» Uutisarkisto

» Sivun alkuun